Με Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή και συνυπογράφουν 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, ζητώ από τους εμπλεκόμενους Υπουργούς: Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του Κωπαΐδικού πεδίου!  

Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Σταϊκούρα συνεχίζεται η εκκρεμότητα της εκκαθάρισης του τ. Οργανισμού Κωπαΐδας. Η δεύτερη προθεσμία που έλαβε ο νέος εκκαθαριστής έληξε στις 30/06/2021 και κανείς δεν γνωρίζει αν ολοκληρώθηκε ή αν δόθηκε νέα παράταση!  

Επίσης, αν και τα προβλήματα στην άρδευση έχουν οξυνθεί, με συνεχείς βλάβες στις αντλίες της «Περιοχής Α», αλλά και στον Ορχομενό, η Περιφέρεια αδιαφορεί προκλητικά! Παρά τις απαράδεκτες ολιγωρίες της, όμως, οι αγρότες συνεχίζουν να καταβάλλουν πάγια και τέλη άρδευσης, ενώ συνεχίζεται το πρόβλημα με τα συσσωρευμένα χρέη των αγροτών που δημιουργήθηκαν πριν από το 2016 και εκκρεμούν, αφού η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί! 

Τέλος, μεγάλες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας και στο ζήτημα της συντήρησης αγροτικών δρόμων στο Κωπαϊδικό πεδίο. Αν και η ίδια έχει την αρμοδιότητα, ως καθολικός διάδοχος του τ. Οργανισμού, τη «φόρτωσε» εντέχνως στους Δήμους, συνεχίζοντας όμως να εισπράττει κανονικά τα αντίστοιχα τέλη συντήρησης! 

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια πρέπει να φροντίσουν άμεσα ώστε: 

  • Να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του τ. Οργανισμού Κωπαΐδας.
  • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα άρδευσης. 
  • Να απαλλαγούν από τα τέλη άρδευσης που καταχωρούνται στον ΟΣΔΕ όσοι αγρότες δεν έκαναν σχετική χρήση.
  • Να ρυθμιστεί το ζήτημα των συσσωρευμένων οφειλών σε πάγια και τέλη των αγροτών του πεδίου. 
  • Να προχωρήσουν τα έργα υποδομής μέσω του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών», αλλά και της Δράσης 4.3.1. του ΠΑΑ για «Βελτίωση του Αρδευτικού Συστήματος της Περιοχής Ι του Αναδασμού Ορχομενού».  
  • Να υλοποιηθεί επιτέλους το διαχρονικό αίτημα των ΟΤΑ και των αγροτικών συλλόγων της περιοχής για ίδρυση νέου Φορέα Διαχείρισης του πεδίου. 

Η Ερώτηση είναι διαθέσιμη εδώ: https://drive.google.com/file/d/1lFoowPX5fz8J41UUYIuWiJ2N8Vz1xSvb/view?usp=sharing 

 

                                                                                                Γιώτα Πούλου

Follow us: