Οι πρώτες επισκέψεις των ελεγκτών της ΑΑΔΕ σε τουριστικούς προορισμούς δεν αποκάλυψαν μόνο τις πρωτοφανείς κομπίνες με τις «μαύρες» βίλες, αλλά επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι το… εθνικό σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων, καλά κρατεί.

Εθνικό σπορ η μη έκδοση αποδείξεων
Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη σεζόν, όπου άπαντες βρέθηκαν να κυνηγούν τους πελάτες με το… ντουφέκι, για το επιτελείο της ΑΑΔΕ ήταν δεδομένο ότι οι έφοδοι των εφοριακών θα έδειχναν ότι πολλοί θα πάρουν το ρίσκο του προστίμου και του “λουκέτου”, προκειμένου να κλείσουν “τρύπες” στα ταμεία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ξεκινήσει η θερινή σεζόν, η ΑΑΔΕ έστησε επιχείρηση για να “γεμίσει” τις πλέον “ευαίσθητες” Περιφέρειες της χώρας, με δεδομένο ότι έχουν προγραμματιστεί για φέτος 50.000 προληπτικοί έλεγχοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 35.000 θα γίνουν από… μεταφερόμενους εφοριακούς, δηλαδή από ελεγκτές που όπως κάθε χρόνο κάνουν αιφνιδιαστικές επιδρομές εκτός έδρας με ομολογουμένως θεαματικά αποτελέσματα.

Με νέα Απόφαση του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ φρόντισε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι «καμπάνες» θα ηχήσουν.

Στην πρώτη κατηγορία κυρώσεων είναι τα «λουκέτα». Ειδικότερα:

άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης υπερβαίνει τα 500 ευρώ
αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών
αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Οι «καμπάνες» είναι πιο… ηχηρές, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τον έλεγχο ή ασκήσουν βία, όπως συνέβη πολλές φορές πρόσφατα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής, αναστέλλεται μέχρι 1 μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, ενώ στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα που δύνανται να προκαλέσουν σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε. ή χρησιμοποίησης βίας που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη ή τον κίνδυνο ζωής ή που θα μπορούσε να προκαλέσει σωματική βλάβη ή κίνδυνο ζωής υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλονται σωρευτικά:

Ειδικό πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ στον υπαίτιο διάπραξης των πράξεων και
αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης από 2 μήνες έως 6 μήνες και από 6 μήνες έως και 3 έτη σε περίπτωση υποτροπής.

Ειδικές κυρώσεις προβλέπονται στις περιπτώσεις που κάποιος “πονηρός” παρέμβει στην ταμειακή μηχανή κι όπως προκύπτει από δεκάδες τέτοιες υποθέσεις, τα “πειρατικά” λογισμικά κάνουν θραύση. Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος- χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αναστέλλεται από 2 έως 12 μήνες, ενώ όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση software και hardware, το «λουκέτο» φτάνει ως τα 2 χρόνια.

πηγή iefimerida.gr

Follow us: