Μετά από 22 μήνες καθυστέρησης του αρδευτικού έργου στον Ορχομενό (περιοχή Ι του αναδασμού) και μετά την ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, η αντιπεριφερειάρχης ενδιαφέρθηκε να … τηλεφωνήσει στον Υφυπουργό κ. Οικονόμου, όπως μας ενημερώνει στο Δελτίο Τύπου.

Αγνοεί, μάλλον, ότι στις 2 Ιουλίου 2019, εντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με 2 ακόμη έργα στην Περιφέρειά μας, προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ και με έναν ειδικό όρο: «εντός 18 μηνών και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τους 6 μήνες μετά την προθεσμία αυτή -δηλαδή 24 μήνες συνολικά- αν δεν έχουν υπογραφεί οι νομικές δεσμεύσεις, απεντάσσονται»

Ακριβώς 22 μήνες μετά και 2 μήνες πριν την λήξη της προθεσμίας δεν έχει γίνει καμία νομική δέσμευση για κανένα έργο από τα 25 συνολικά στη χώρα μας, με  προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ! 

Με την ερώτησή μας ζητάμε την επίσπευση των ενεργειών του Υπουργείου, επισημαίνουμε τον κίνδυνο απένταξης των έργων και δηλώνουμε την ανησυχία μας για την απώλεια πολύτιμων Ευρωπαϊκών πόρων για αναγκαίες υποδομές στον πρωτογενή τομέα. Περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα στοιχεία.

Οι 22 χαμένοι μήνες δεν δικαιολογούν την «ανέμελη» απάντηση της κυρίας Παπαθωμά. Θα έπρεπε να έχει ενεργήσει εγκαίρως προς το Υπουργείο, όπως έπραξε και η Δήμαρχος Ορχομενού.

Επειδή όμως «έχουμε καεί από τον …χυλό..», όπως, για παράδειγμα, με τη μελέτη του έργου οδοποιίας «Δομβραίνα- Παναγία Καλαμιώτισσα» που είχε… «ξεχαστεί» στα αζήτητα. Μετά από δική μας αναζήτηση της μελέτης, η Αντιπεριφερειάρχης αναγκάστηκε να την επικαιροποιήσει άρον-άρον, μόλις 2 μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την παράδοσή της, δίνοντας νέα παράταση για την ολοκλήρωση της μελέτης για μετά την λήξη της θητείας της Περιφερειακής Αρχής!!!  

Επειδή είναι πρόθυμη να απαντά στις ερωτήσεις μας, όπως άλλωστε επιβάλλεται και από την θεσμική της θέση, ας μάς απαντήσει για τα έργα αναδασμού ή άρδευσης που σχεδίασε ή ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα 7 χρόνια της θητείας της μέχρι σήμερα.

Τι απέγινε η ολοκλήρωση του Αναδασμού Ανθοχωρίου, που υποσχέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης παρουσία μου, πριν 6 χρόνια, με προϋπολογισμό 20-30.000 ευρώ;

Τι απέγιναν οι κόμβοι που θα ολοκληρώνονταν στην προηγούμενη θητεία της;

Τι απέγινε η μελέτη της παράκαμψης της Αγίας Παρασκευής;

Τι απέγιναν τα Παρατηρητήρια Περιβάλλοντος και Υγείας στον Δήμο Τανάγρας που δεν λειτουργούν εδώ και 2 χρόνια, όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος;

Η δημόσια λογοδοσία είναι υποχρέωση όλων των αιρετών στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και της ενημέρωσης των πολιτών. 

Θα επανέλθουμε, λοιπόν, με ερωτήσεις για πολλά άλλα θέματα, έτσι ώστε να αναδειχτούν τα προβλήματα και να εξευρεθούν λύσεις προς όφελος των πολιτών της Βοιωτίας. 

Γιώτα Πούλου

Follow us: