Μετρώντας αντίστροφα για την απονομή των Όσκαρ 2021, οι ειδικοί των πιο προβεβλημένων βραβείων κινηματογράφου στον κόσμο, δίνουν τα προγνωστικά για τα φαβορί στις «μεγάλες» κατηγορίες.

Φαίνεται πως τα φετινά Όσκαρ θα αποτελέσουν ωδή στη διαφορετικότητα, έπειτα από χρόνια επικρίσεων για περιθωριοποίηση γυναικών, μαύρων και ασιατών καλλιτεχνών από την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου.

Με μια γρήγορη ματιά, οι ταινίες που θα ακουστούν περισσότερο το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Μεγάλης Δευτέρας για την Ελλάδα) είναι το Nomadland, αλλά και οι ταινίες «Ο Πατέρας», «Ο Ιούδας και ο Μαύρος Μεσσίας», «Mank», «Minari» και «Η δίκη των 7 του Σικάγο».

Το Mank έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες για φέτος, 10 τον αριθμό, χωρίς όμως να δείχνει ικανό να πάρει μαζί του μετά την απονομή πολλά από τα χρυσά αγαλματίδια. Να σημειώσουμε εδώ πως η απονομή των Όσκαρ 2021 θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, αλλά πολύ αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως για πρώτη φορά δύο γυναίκες φιγουράρουν στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ τα βραβεία υποκριτικής των Όσκαρ 2021 φαίνεται πως θα είναι αποκλειστικά αφροαμερικανική υπόθεση.

Τα προγνωστικά για την καλύτερη ταινία της χρονιάς
Επικρατέστερη για το βαρύ τρόπαιο του Όσκαρ 2021 καλύτερης ταινίας είναι η ταινία Nomadland, της σκηνοθέτη Κλόε Ζάο. Πρόκειται για ένα μοντέρνο κοινωνικό δράμα βασισμένο στο μυθιστόρημα με τίτλο «Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century» με τη βραβευμένη με Όσκαρ, Φράνσις Μακντόρμαντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία ακολουθεί μια γυναίκα γύρω στα 60, που έχοντας χάσει τα πάντα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στη δυτική Αμερική, ζώντας ως σύγχρονος νομάς. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει θα φέρει στο διάβα της φίλους, δυσκολίες και ευχάριστες στιγμές ενώ θα της διδάξει πολλά.

Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να δούμε την έκπληξη, που σύμφωνα με τους κριτικούς δεν είναι άλλη από την ταινία «Η δίκη των 7 του Σικάγο» που βρίσκεται επίσης υποψήφια στην κατηγορία καλύτερης ταινίας των Όσκαρ.

Θα πάει σε γυναίκα το Όσκαρ 2021 καλύτερης σκηνοθεσίας;
Αν οι προβλέψεις αποδειχτούν αξιόπιστες και στην περίπτωση που η Ακαδημία κινηματογράφου των ΗΠΑ δεν κάνει την έκπληξη, το Όσκαρ σκηνοθεσίας φέτος θα έχει γυναικεία ματιά. Η Κλόε Ζάο, η δημιουργός πίσω από το Nomadland με βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες και τουλάχιστον δύο ακόμη απονομές στον δρόμο για τα Όσκαρ 2021, φιγουράρει ως το απόλυτο φαβορί για τη νίκη.

Σε αυτή την περίπτωση, η σκηνοθέτις θα γίνει η δεύτερη, μετά την Κάθριν Μπίγκελοου που λαμβάνει το βαρύτιμο αγαλματίδιο για μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες την βραδιά των Όσκαρ.

Κοντά στη νίκη, αν όλα τα προγνωστικά διαψευστούν φαίνεται να βρίσκεται από την άλλη, ο Τόμας Γουίντερμπεργκ για την ταινία Another Round. Τέσσερις φίλοι, όλοι τους καθηγητές γυμνασίου, δοκιμάζουν μια θεωρία που θα μπορούσε να βελτιώσει την καθημερινότητά τους, διατηρώντας διαρκώς ένα ποσοστό αλκοόλης στο αίμα τους. Ο σκηνοθέτης μιας πιο ανάλαφρης, σε πρώτη ανάγνωση, ταινίας δεν έχει βρεθεί ξανά υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Ο επικρατέστερος για το Όσκαρ 2021 καλύτερου ανδρικού ρόλου
Όπως διαβάζουμε, παρότι ο θρύλος του αμερικανικού σινεμά, Άντονι Χόπκινς, απέσπασε το BAFTA, φαίνεται πως το χρυσό αγαλματίδιο θα πάει φέτος στον Τσάντγουικ Μπόουζμαν, τον μαύρο ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο στα 43 του χρόνια. Πολύ πιθανό να τον αναγνωρίσατε από τον ρόλο του στην μπλοκμπάστερ ταινία «Black Panther», ωστόσο στην Ακαδημία κινηματογράφου θα αποτυπωθεί με χρυσά γράμματα για την ταινία «Ma Rainey’s Black Bottom» του Netflix.

Στο Σικάγο της δεκαετίας του ‘20, η θρυλική φωνή της μπλουζ σε συνεργασία με τον φιλόδοξο μουσικό στο πλάι της, μοιάζει αποφασισμένη να κερδίσει τον αδυσώπητο πόλεμο των δισκογραφικών εταιρειών. Μια ακόμη ταινία της πλατφόρμας του Netflix, με την απολαυστική Βαϊόλα Ντέιβις, που εγγράφηκε στη λίστα με τα καλύτερα φιλμ της χρονιάς.

Η επικρατέστερη για το Όσκαρ 2021 Α’ γυναικείου ρόλου
Σε μια ακόμη από τις αποκαλούμενες «μεγάλες» κατηγορίες, συναντάμε την ταινία Nomadland, η οποία, αν αποδειχτούν ακριβείς οι προγνώσεις των ειδικών, θα αναδειχθεί σίγουρα σε ταινία της χρονιάς. Η Φράνσις Μακντόρμαντ, η πρωταγωνίστρια του φιλμ μοιάζει και το φαβορί για τη νίκη στα φετινά Όσκαρ για τον Α’ γυναικείο ρόλο.

Αν όμως τελικά το αγαλματίδιο δεν καταλήξει στα χέρια της Μακντόρμαντ, τότε πολύ πιθανό είναι από τον φάκελο να ανακοινωθεί εκείνο της Άντρα Ντέι για την ταινία «The United States vs. Billie Holiday». Η Αφροαμερικανή υποδύεται την διάσημη αρτίστα Μπίλι Χόλιντεϊ κατά την στοχοποίηση της από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Επικρατέστερος για το Όσκαρ 2021 Β’ Ανδρικού Ρόλου
Όπως σημειώνει το περιοδικό Variety, ποτέ στην ιστορία των Όσκαρ υποψήφιος δεν έχει χάσει το αγαλματάκι έχοντας προηγουμένως κερδίσει σε όλες τις διοργανώσεις στο δρόμο για τα βραβεία της Ακαδημίας κινηματογράφου. Έτσι λοιπόν επικρατέστερος μοιάζει ο Ντάνιελ Καλούγια, για τον ρόλο του στην ταινία «Ο Ιούδας και ο Μαύρος Μεσίας».

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Φρεντ Χάμπτον, του επικεφαλής των Μαύρων Πανθήρων της πόλης του Ιλινόις και της προδοσίας σε βάρος του από τον πληροφοριοδότη του FBI, Γουίλιαμ Ονίλ.

Επικρατέστερη για το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου
Η Γιου-Γιουνγκ Γιουν βρίσκεται καθ’ οδόν προς το βραβείο, που θα την βάλει στη λίστα με τις μόλις δύο, ως σήμερα, γυναίκες ασιατικής καταγωγής που κρατούν το αγαλματάκι του Όσκαρ 2021 σε αυτή την κατηγορία. Παρότι αντίπαλός της βρίσκεται η Γκλέν Κλόουζ, η ηθοποιός με την κατάρα των 7 υποψηφιοτήτων και καμιάς νίκης, η θρυλική Κρουέλα δεν φαίνεται να σπάει το «κακό» ούτε σε αυτή την 8η υποψηφιότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην κατηγορία υποψήφια είναι φέτος και η Ολίβια Κόουλμαν, η οποία έχει πάρει ήδη ένα αγαλματάκι σπίτι (Α’ Γυναικείου Ρόλου) για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Η Ευνοούμενη» το 2018.

Η Γιουν πρωταγωνιστεί στην ταινία Minari, που ακολουθεί την ιστορία μιας κορεάτικης οικογένειας που μετακομίζει στο Άρκανσας προκειμένου να ξεκινήσει εκεί μια φάρμα τη δεκαετία του ‘80.
πηγή iefimerida.gr

Follow us: