H κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Eπικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις της πασχαλινής περιόδου, καθώς και ευρύτερα τι θα επιτραπεί ή όχι τις ημέρες εκείνες, έχοντας πάντα ως «οδηγό» τις εισηγήσεις των ειδικών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρισττοτελία Πελώνη.

Εδώ και ημέρες οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την πασχαλινή έξοδο και παρ’ ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάγκη της κοινωνίας για αποσυμπίεση, όπως έχει δηλώσει και δημόσια ο πρωθυπουργός, οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση όσα θα εισηγηθούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου τείνουν να καταλήξουν στο «όχι» για τις υπερτοπικές μετακινήσεις της πασχαλινής περιόδου, με δεδομένη και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σε αυτήν αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, λέγοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Eπικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα.

Διαπιστώνεται, ωστόσο, όπως είπε, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο στο δείκτη θετικότητας όσο και στον δείκτη αναπαραγωγής του ιού, τον γνωστό RT.

«Βρισκόμαστε συνεπώς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανάσχεση της διασποράς. Η συνεχής επαγρύπνηση, η αποφυγή συναθροίσεων, η καθολική χρήση της μάσκας, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, αλλά και η προτίμηση εξωτερικών χώρων, αποτελούν στοιχειώδη μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας», όπως ανέφερε, κάνοντας μνεία στα όπλα που έχουμνε στην διάθεσή μας, δηλαδή self test και εμβολιασμό.

Ειδικά για τους εμβολιασμούς η κυβρενητική εκπρόσωπος τόνισε ότι χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια των υγειονομικών και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, συνεχίζεται με τρόπο υποδειγματικό και ρυθμούς ταχύτερους από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η επιχείρηση «Ελευθερία».

«Από την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ενώ από μεθαύριο Τετάρτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών», ανέφερε η Α. Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στάθηκε και στη διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση είναι πλέον υποχρεωτική, επισημαίνοντας ότι όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα άμεσα με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα, η οποία θα είναι εβδομάδα προσαρμογής, και για την οποία έχουν περιθώριο δήλωσης μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου.

Σχετικά με την άρση της επταήμερης καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα μας προερχόμενοι από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέντε ακόμα χώρες, η κυβερνητικής εκπρόσωπος σε ερώτηση που δέχτηκε, απάντησε ότι πρόκειται για πιλοτικό άνοιγμα, αφορά συγκεκριμένα αεροδρόμια και απευθείας μετακινήσεις των ξένων επισκεπτών στον προορισμό τους, εξηγώντας ότι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες δεν μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό και έχουν τους ίδιους περιορισμούς με τους Έλληνες πολίτες.

Follow us: