“Να επικρατήσει η φωνή της λογικής”

Η Επιστολή :

«Όπως είναι γνωστό από την 20-01-2021 και μέχρι σήμερα ο ειδικής κατηγορίας κρατούμενος, καταδικασμένος για εγκλήματα τρομοκρατίας, σε πολυετής ισόβιες καθείρξεις, Δημήτρης Κουφοντίνας, νοσηλεύεται στο Γ.Ν.Ν. Λαμίας, φρουρούμενος εκτός των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κ.Κ. Δομοκού, από το οποίο προέρχεται και από αστυνομικούς προερχόμενοι αποκλειστικά από υφιστάμενες υπηρεσίες της Δ.Α. Φθιώτιδας, ανερχόμενοι σε περίπου (100) αστυνομικοί το 24ωρο, όπως επεσήμανε και σε πρόσφατη ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, αριθμός που αποδυναμώνει την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών, αλλά και επιβαρύνοντας σημαντικά τους συναδέλφους και τους Διοικητές αυτών, οι οποίοι πολλές φορές διατίθενται και οι ίδιοι στα λαμβανόμενα μέτρα.

Επιπλέον, από την Δ.Α. Φθιώτιδας έχουν αποσπαστεί σε υπηρεσίες εκτός αυτής (Γενική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, υπηρεσίες αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών, υπηρεσίες της Γενικής Θεσσαλίας, κ.α.), επιπλέον (67) αστυνομικοί μειώνοντας την πραγματική δύναμη και αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις υφιστάμενες υπηρεσίες της και φυσικά την επιχειρησιακή της δυνατότητα.

Επιπρόσθετα οι ανάγκες επιτήρησης της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών, η ύπαρξη Καταστήματος Κράτησης στο Δομοκό (στο οποίο κρατούνται οι περισσότεροι βαρυποινίτες της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες αυξημένης φύλαξης και επιτήρησης έναντι άλλων Καταστημάτων Κράτησης), αλλά και τα πρόσφατα αυξημένα μέτρα (τοπικά lockdown) σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, συνεπεία αντιμετώπισης της Πανδημίας και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περιοχή της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, όπου τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης (lockdown), δημιουργεί ανελαστικές αυξημένες υποχρεώσεις στην Δ.Α. Φθιώτιδας και τις υφιστάμενες της υπηρεσίες.

Η αφαίμαξη των υπηρεσιών αυτής, σύμφωνα με όσα αναλυτικά εκτέθηκαν παραπάνω, στην οποία δυστυχώς έχει συμβάλει καταλυτικά και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς, μετακινώντας «προσωρινά», κατ’ επίφαση, επί χρόνια στην ουσία όμως, αστυνομικούς από τις οργανικές τους υπηρεσίες(μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες της Δ.Α. Φθιώτιδας), διαθέτοντας τους στο επιτελείο της Γενικής Στερεάς, αλλά και η πρόσφατη άρνηση της Γενικής Στερεάς να ικανοποιήσει το αίτημα ώστε να μην διατεθεί η Ο.Π.Κ.Ε. Φθιώτιδας για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ροών στη Χίο, αλλά και η άρνηση της για έγκριση στελέχωσης της Ο.Π.Κ.Ε.με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό, μιας και είχαν απομείνει μόλις τρεις αστυνομικοί, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή δυνατότητα ανταπόκρισης της Δ.Α. Φθιώτιδας στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία και όχι μόνο.

Προκειμένου η Δ.Α. Φθιώτιδας να καλύψει τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, μετά από 1,5 περίπου μήνα αντιμετώπισης εκ των ενόντων των αυξημένων απαιτήσεων, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη την αύξηση και έξαρση των έκνομων ενεργειών – ακτιβιστικών δράσεων ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, υπέρ του προαναφερθέντος κρατουμένου, την έκδηλη ανησυχία που εκφράζουν οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα της Λαμίας, μιας και η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, αλλά και στο επίκεντρο των ατόμων που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, να αιτηθεί από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς, την ενίσχυση της με μία Ομάδα Διμοιρίας Υποστήριξης, για τις επόμενες ημέρες, όπου η κατάσταση είναι και έκρυθμη, αλλά και κρίσιμη, μόνο για ένα ωράριο (απογευματινή βάρδια), προερχόμενη κυρίως από τις Δ.Α. Ευρυτανίας και Φωκίδας, όπου και δεν υφίστανται δομές Ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, ενώ κατάστημα κράτησης υφίσταται μόνο στη Δ.Α. Φωκίδας, χωρίς να παρουσιάζει ανάγκες διαρκούς φύλαξης, όπως το Κ.Κ. Δομοκού, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν παρουσιάζουν έξαρση.

Η αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης προέκυψε ως απόρροια της μεγιστοποίησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ιδίως στον χώρο του νοσοκομείου, αλλά και της ορθολογικής αξιοποίησης του αστυνομικού προσωπικού, προκειμένου και ακώλυτα να λειτουργούν οι υπηρεσίες, αλλά και να καλυφθούν οι ανθρώπινες ανάγκες του προσωπικού.

Δυστυχώς όμως το εύλογο και σχεδόν αυτονόητο αίτημα της Δ.Α. Φθιώτιδας, απορρίφθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς και τον Γενικό αυτής προκαλώντας την απορία και την αγανάκτηση του προσωπικού. Η επίκληση ενδεχομένως, στα όρια της εμμονής, του ισχυρισμού ότι η Δ.Α. Φθιώτιδας διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών, παραγνωρίζοντας όμως αφενός ότι αυτή διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών υπηρεσιών, έναντι των υπολοίπων Διευθύνσεων της Στερεάς, αφετέρου ότι η υπέρμετρη αφαίμαξη της, όπως αναλυτικά εκτέθηκε, ακόμη και από την ίδια την Γενική Στερεάς, προκειμένου να διατεθούν στο επιτελείο της, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και εγείρει ερωτηματικά για την αντιμετώπιση αυτή.

Παρέλκει δε να επισημάνουμε ότι και οι προφορικές εκκλήσεις μας προς τον κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, με τις οποίες μεταφέραμε τους προβληματισμούς μας έπεσαν στο κενό, αλλά και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν καθημερινά οι συνάδελφοι δεν βρίσκουν «ευήκοα ώτα», πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των γραφείων της Γενικής Στερεάς.

Κύριε Αρχηγέ η αβελτηρία και η αντιμετώπιση με τακτικές στρουθοκαμηλισμού ανάλογων προβλημάτων, ελλοχεύει κινδύνους πρώτιστα για την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων και των πολιτών, αλλά και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, για το λόγο αυτό ζητούμε να γίνεται η φωνή της λογικής και να δώσετε λύση πριν να είναι αργά.”

Για τα Δ.Σ. των Ενώσεων

Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Στερεάς Ελλάδας

Ένωση  Αστυνομικών   Υπαλλήλων Φθιώτιδας

Γεώργιος Μπράνης   Νικόλαος Τριανταφύλλης

πηγή ilamia.gr

Follow us: