8 Φεβρ. 2021                                                                Κυκλοφορώ και…

 

  • Συμμετέχω, έστω και με λίγη γκρίνια. Μιλάω για τις αναφορές που έγιναν στις 4 του μηνός για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Είδα σχετικές αναρτήσεις  πολύ ενδιαφέρουσες, συνοδευόμενες από ένα  σήμα που έγραφε «I AM AND I WILL», καλοφτιαγμένο και …. Πώς είπατε; Τι σημαίνει; Ε, να, γι αυτό γκρινιάζω. Επειδή πολλοί δεν θα κατάλαβαν. Σκέφτηκα μήπως το σήμα βγαίνει από κάποιον παγκόσμιο οργανισμό κατά της νόσου και όλες οι Αντικαρκινικές Εταιρείες στις διάφορες χώρες είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν αυτό και μόνο, αγγλικό κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε. Δεν είναι έτσι. Ασφαλώς και το έψαξα. Και συνεχίζω.
  • Βρίσκω ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας όπου αναφέρεται σαν σύνθημα των φετινών δράσεων το «Είμαι … και Θέλω…» – ωραιοτάτη μετάφραση του παραπάνω αγγλικού. Χαίρομαι που υπάρχει. Θέλω και να το δω, όμως. Οπότε, συνεχίζω να ψάχνω. Ξέρετε πού το βρήκα; Στην Ξάνθη! Μάλιστα! Ο Δήμος της πόλης τιμά την ημέρα με το σήμα «ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ». Πειράζει που το βρίσκω πολύ καλύτερο; Είμαι βέβαιη ότι πολλοί θα το προτιμούσαν. Όχι μόνο εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν την αγγλική γλώσσα. Είναι κι αυτοί που η γκρίνια τους γίνεται «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!». Μαζί κι εγώ. 
  • Χειροκροτώ, αντιθέτως, τη σύνθεση-δημιουργία ελληνικών λέξεων. Παράδειγμα: ημιπιτσιρικάς. Δεν την ξέραμε, την καταλαβαίνουμε όμως, ναι; Την έφτιαξε ο κ.Βούτσης, συριζαίος και Πρόεδρος της Βουλής χρηματίσας, για να υπερασπιστεί ομάδα νεαρών με αυτό που λέμε «παραβατική συμπεριφορά». Τι να έκανε ο άνθρωπος ; Ήταν κι ο γιος του στην παρέα της φασαρίας, κι όχι για πρώτη φορά. Πιτσιρικάδες τους χαρακτήρισε ο βουλευτής, μετά το ξανασκέφτηκε και κοτσάρισε το ημι- για μεγαλύτερη ακρίβεια. Καλό, έτσι; … Διαφωνείτε; Γιατί, παρακαλώ; Εντάξει, το ξέρω, ο γιος του συριζομπαμπά είναι 35 ετών. Λεπτομέρεια! Εκεί θα κολλήσουμε;
  • Βολεύομαι στο θέμα και συνεχίζω. Το γιουβέτσι, το φαγητό, δεν είναι αυτό με το κριθαράκι; Είναι. Όταν λέει η γνωστή μαγείρισσα «Θα σας φτιάξω γιουβέτσι κοτόπουλο με κριθαράκι» – τι είναι; «Πιο νόστιμο δεν έχετε φάει», μας λέει. Μπορεί. Τα άνοστα ελληνικά  δεν τρώγονται, καλή μου  κυρία!
  • Περιμένω την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρ.). Θα τα ξαναπούμε. 
  • Τιμώ το ’21 με το δημώδες που έθρεψε ελπίδες ελευθερίας: «Ακόμα τούτ’ την Άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες / τούτο καλοκαίρι, καημένη Ρούμελη / Όσο να ’ρθεί ο Μόσκοβος, ραγιάδες, ραγιάδες / να φέρει το σεφέρι, Μοριά και Ρούμελη…» Ο Μόσκοβος, το ξανθό γένος, η τσαρική Ρωσία. Μπα! Τον Μάϊο του 1821, στην πρώτη μάχη στο  Βαλτέτσι, μόνοι τους νίκησαν οι ραγιάδες. 
  • Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.
Follow us: