Εκθέτει τους Δήμους-εταίρους και εμπαίζει τους πολίτες-ιδιοκτήτες ! 

Κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή, που συνυπογράφουν 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το Πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ 2021» που σχεδίασε και υλοποίησε από το 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και μετά την αποχώρησή της, ανέλαβε να συνεχίσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

 Οι 13 Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μάλλον είχαν δίκιο να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις, την ικανότητα, την φερεγγυότητα και την συνέπεια του Υπουργείου, το οποίο ενώ είχε ένα χρόνο για να προετοιμάσει όλες τις διαδικασίες για την ομαλή συνέχισή του, δεν έχει καν προχωρήσει στα απαιτούμενα δικαιολογητικά  της αίτησης χρηματοδότησης!!!!

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η μετακύληση των προβλημάτων, για μία ακόμη φορά, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού αυτή υλοποιεί το πρόγραμμα και είναι ήδη εκτεθειμένη με δημιουργημένες δαπάνες-χρέη, σε δημότες-ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, προμηθευτές και εργαζόμενους!

Αντί να αξιοποιήσει και να επεκτείνει το πρόγραμμα (χρηματοδοτούμενο 100% από Ευρωπαϊκούς πόρους!), που διακρίθηκε πανελλαδικά και Ευρωπαϊκά ως το καλύτερο μοντέλο φιλοξενίας των προσφύγων γιατί εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο, αλλά και πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, προτιμά και χρηματοδοτεί με προτεραιότητα  ημέτερες ΜΚΟ, τύπου HOPELAND,  χωρίς εμπειρία και προϋποθέσεις και βέβαια με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ!

Τελικά τίποτα δεν θα αφήσει όρθιο η κυβέρνηση της Ν.Δ. που εξυπηρετεί μόνο τα συγκεκριμένα συμφέροντα των ημετέρων της. 

Είναι όμως μόνο ανικανότητα ή σκόπιμη απαξίωσή του;

Οι  κ.κ. Μητσοτάκης και Μηταράκης έχουν σχεδιάσει και προσπαθούν να επιτύχουν το σταδιακό άδειασμα των ξενοδοχείων και διαμερισμάτων, ώστε οι διαμένοντες να μετακινηθούν στα απάνθρωπα αλλά πανάκριβα κλειστά κέντρα κράτησης που κατασκευάζουν, καταντώντας την χώρα αποθήκη ψυχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαιτούμε την άμεση υπογραφή των συμβάσεων του Προγράμματος για την χρηματοδότηση των Δήμων, ώστε να πληρωθούν οι δημότες που ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία, έχουν αυξημένες ανάγκες και δεν μπορούν να περιμένουν.    

   Γιώτα Πούλου

Follow us: