Κατά την δεύτερη έξαρση της πανδημίας SARS – COV – 2

Ο Δήμος Θηβαίων στα πλαίσια διαρκούς ενδιαφέροντος για τους δημότες και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου υγείας με ΑΔΑ: 6Ψ8Α465ΦΥΟ-0Τ6 που αφορά την «Επικαιροποίηση συστάσεων εμβολιασμού για παιδιά και ενήλικες κατά τη δεύτερη έξαρση της πανδημίας SARS-COV-2”, ενημερώνει και επισημαίνει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με τα προτεινόμενα από τα Εθνικά Προγράμματα εμβολίων για παιδιά εφήβους και ενηλίκους.

      Η πανδημία από τον νέο κορωνοϊό με εκατομμύρια δηλωθέντα κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων παγκοσμίως , μας απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την αξία των εμβολίων τα οποία προστατεύουν από σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Με την εισαγωγή των εμβολίων καταπολεμήθηκαν ασθένειες που προκαλούσαν επιδημίες και είχαν σαν αποτέλεσμα να αφήνουν σε αρκετές περιπτώσεις βαριά κατάλοιπα και ακόμα πολλούς θανάτους σε παιδιά, νέους και ενεργούς ανθρώπους. Φτάσαμε στο σημείο κάποιες ασθένειες να έχουν σχεδόν εξαφανισθεί από τον ανεπτυγμένο κόσμο, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του ορίου επιβίωσης των ανθρώπων.

Κατά την πρόσφατη εντατικοποίηση των μέτρων της πανδημίας στην διάρκεια της 2ης έξαρσής της και λόγω της συνεπαγόμενης επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις , λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν πρέπει να παραμένει σε αυτές τις συνθήκες ανεμβολίαστος πληθυσμός για κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια.

      O εμβολιασμός είναι απαραίτητος εκτός των παιδιών και τους εφήβους, στους ενήλικες, στις εγκύους καθώς και στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Γενικά επισημαίνεται ότι:

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας.

Ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης COVID-19

O τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορωνοϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης, ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών ενηλίκων και ανηλίκων αναρτώνται στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας  www.moh.gov.gr, στον άξονα «Υγεία» και στην ενότητα «Δημόσια Υγεία»-«Εμβολιασμοί»  για ενημέρωση φορέων και πολιτών.

Follow us: