Κλειστά και μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα

Σε νέα πραγματικότητα μπαίνει από απόψε, στις 9 το βράδυ, η Ελλάδα, καθώς θα τεθεί σε ισχύ το ολικό lockdown σε όλη τη χώρα με περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών στο ελάχιστο, ενώ πλέον μαζί με τα σούπερ μάρκετ ρολά θα κατεβάζουν και τα μίνι μάρκετ, αλλά και τα ψιλικατζίδικα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό, πλέον και τα μίνι μάρκετ αλλά και τα ψιλικατζίδικα που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να κλείνουν στις 9 το βράδυ, ώρα που θα ξεκινά ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Ουσιαστικά το μέτρο είναι αποτρεπτικού χαρακτήρα. Ο σκοπός είναι να μην μπορούν οι πολίτες να κυκλοφορήσουν εκείνες τις ώρες και να πάνε για ψώνια σε μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα, ή ακόμα και σε κάβες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν το ωράριό τους θα αλλάξει από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, καθώς από την επόμενη εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 8:30 το βράδυ.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας που θα ισχύει από απόψε
Από απόψε οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα είναι αυστηρά και μόνο για τρεις λόγους:

για μετάβαση ή επιστροφή από την εργασία,
εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας,
συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την οικία.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (SMS με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (SMS με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Τι θα ισχύει για delivery και take away
Κατά τις ώρες 09:00 (βράδυ) – 05:00 (πρωί) θα επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Παπαθανάσης: Μετά τις 9 δεν θα μπορούμε να πάμε βόλτα τον σκύλο και να πάρουμε σουβλάκια
Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν πλέον στις 8:30 το βράδυ, αλλά από την ερχόμενη Δευτέρα το take away θα γίνεται και μετά τις 9 το βράδυ, μόνο όμως για όσους βρίσκονται νόμιμα έξω για τους λόγους που έχουν διευκρινιστεί. Επίσης, ήταν κατηγορηματικός ότι απαγορεύεται να πάρει, για παράδειγμα, κάποιος το σκυλάκι του για βόλτα και να πάει να πάρει σουβλάκια.

Οι νέες οδηγίες: Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
Οι διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα, 13 Νοεμβρίου, έχουν ως εξής:

Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (super market) και τα mini market διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 (Α’ 173).
πηγή iefimerida.gr

Follow us: