Για τα νέα έκτακτα μέτρα μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας: «Θα σκληρύνουν τα μέτρα, αν δεν τα τηρήσουμε». «Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», συπλήρωσε.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τη μη τήρηση των μέτρων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Πέτσας: Εξετάζονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

Για τα σχολεία είπε ότι δεν υπήρχε θέμα διασποράς, γι’ αυτό και δεν έκλεισαν. Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά.

Σχετικά με τις ΜΕΘ ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη στο σύστημα υγείας.

Γεωργιάδης: Αν η κατάσταση «ξεφύγει», δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, εκφράζοντας την ελπίδα να αποδώσουν τα μέτρα -σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη- προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown.

«Οι γιατροί βλέπουν πάντα το ακραίο υγειονομικό σενάριο και η κυβέρνηση σταθμίζει το οικονομικό κόστος», εξήγησε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί προτάθηκαν από την επιτροπή των επιστημόνων.

Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε πως «παραλάβαμε 850 λεωφορεία στην Αττική, σήμερα είναι 1.150 και έρχονται άλλα 300 τις επόμενες εβδομάδες», συμπληρώνοντας πως έχει αυξηθεί η τηλεργασία και έχουν αλλάξει τα ωράρια προκειμένου να διευκολύνεται η ομαλή προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους.

Υπενθυμίζοντας την κριτική που δέχθηκε τον περασμένο Μάρτιο ότι έπρεπε να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ισπανίας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως αποδείχθηκε ότι η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων λόγω lockdown ήταν η Ελλάδα. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη την είχε η Ισπανία.

«Αν κάπου τα μέτρα έχουν “τρύπα”, θα το διορθώσουμε», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, είπε πως αναστέλλονται μόνο οι ρυθμισμένες οφειλές στην Εφορία που πρέπει να πληρωθούν τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε πως για όσες επιχειρήσεις μπουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι θα πάρουν το γρηγορότερο δυνατό τα 534 ευρώ.

«Ας μείνουμε στο αισιόδοξο σενάριο ότι θα αποδώσουν τα μέτρα και θα φτάσουμε στο εμβόλιο προς το τέλος του χρόνου», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν η κατάσταση “ξεφύγει”, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown».
πηγή iefimerida.gr

Follow us: