Καλή σας μέρα,

   πριν λίγες ημέρες ζήσαμε όλοι οι Χριστιανοί και όλος ο πολιτισμένος κόσμος του πλανήτη τη δεύτερη αποφράδα μέρα από το 1453, που έγινε η άλωση της πόλης, και αυτό διότι ο «σουλτάνος» και μιμητής του Μωάμεθ του πορθητή αποφάσισε να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς σε τέμενος.

  Με πόνο ψυχής παρακολουθήσαμε όλα όσα έγιναν. Είδαμε και ακούσαμε του αλαλαγμούς από του φανατισμένους μουσουλμάνους και τον αρχηγό τους, που ονειρεύεται την οθωμανική αυτοκρατορία και βεβήλωσε τον ιερότατο χώρο με το που πάτησε το πόδι του στα Άγια των Αγίων ως κατακτητής. Σαν τον Μωάμεθ τον Δεύτερο που μπαίνοντας στην Αγιά Σοφιά δεν έβρισκε χώρο να πατήσει το πόδι του από το σφαγιασμένο πλήθος και έτσι πατούσε πάνω στα πτώματα (όπως και έχει διασωθεί η φράση «πατάει επί πτωμάτων»). Μόνο που τώρα ο επίδοξος διάδοχός του πατάει σε χαλιά, σκεπάζοντας το ιστορικό δάπεδο που στο κέντρο του ναού στεκόταν ο αυτοκράτορας με την ακολουθία του και στην ωραία πύλη ο Πατριάρχης.

  Σκέπασε τις ιερές εικόνες, για να μην τις αντικρίζουν, όταν προσεύχονται. Τα πιστεύω κάθε ανθρώπου είναι ατομική υπόθεση. Για εμάς τους Χριστιανούς η Αγιά Σοφιά είναι ιδέα η οποία πλημμύρισε την ψυχή μας με το μεγάλο, το βαθύ νόημά της.

  Ένα νόημα που αιώνες τώρα μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και το οποίο θα συνεχίζεται. Οι ιστορίες της Πόλης και της Αγιάς Σοφιάς είναι πολλές και αποτελούν κοινό σημείο αναφοράς και συγκίνησης. Ο σημερινός «σουλτανός» θα γκρεμιστεί ενώ στο σύμβολο της ρωμιοσύνης θα στέκεται όρθιο και αιώνιο.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά, διότι έχουμε επισκεφθεί τον ναό και την Πόλη δύο φορές. Τα συναισθήματα που νιώσαμε δεν θα ξεχασθούν όσο ζούμε και η ιστορία περήφανη θα συνοδεύει το γένος μας. Η ελπίδα, όσοι αιώνες και αν περάσουν, δεν θα σβηστεί από τους Έλληνες, με τους παρακάτω στίχους:

Άγγελος θα σε φέρει εδώ 

στο σωστό καιρό 

μες την Αγιά Σοφιά 

θα βρεθούμε ξανά

λειτουργία μελλοντική 

οι Έλληνες μαζί. 

(Σταμάτης Σπανούδακης)

     Ντίνα Μήτσου Παπαλάμπρου

Follow us: