Κατηγορία 4 (πολύ υψηλή)

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση 

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων κοινοποιεί προς ενημέρωση των πολιτών και των φορέων τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που ισχύει για την Παρασκευή 24-07-2020, βάση του οποίου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς εκτιμάται για την περιοχή σε  ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ (Κατηγορία Κινδύνου 4) και τίθεται ο Δήμος σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας  στη ζώνη ευθύνης του. 

Επίσης, με βάση την υπ’ αρ. Φ.030123975/551/29-6-2020 (ΑΔΑ: Ω7Φ87ΛΗ-ΡΙΦ) απόφαση της

Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. Βοιωτίας Στ. Ελλάδας,  που ισχύει για  όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2020, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε όλες τις δασικές περιοχές και στα περιαστικά δάση των Δήμων της ΠΕ Βοιωτίας. Ειδικότερα για τον Δήμο Θηβαίων  η απαγόρευση ισχύει για τα δάση Μοσχοποδίου, Κιθαιρώνα και Αγ. Τριάδος. 

Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (πλην της εξαίρεσης που αναφέρεται παρακάτω), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών, που συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς και των δρόμων που επικοινωνούν με παραλίες. 

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι κατά τόπους αγροκτηνοτρόφοι, διαμένοντες στις περιοχές αυτές, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, προσωπικό εργοταξίων και εργοληπτικών  εταιρειών, που εκτελούν έργα ή εργασίες κατόπιν άδειας των αρμοδίων δασαρχείων. 

Οι παραπάνω εξαιρέσεις δεν ισχύουν για τους μη έχοντες εντοπιότητα (παραθεριστές, εκδρομείς κτλ)

Η ανωτέρω απόφαση θα υλοποιηθεί με μέριμνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας,  των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού και των αρμόδιων κάθε φορά Δασαρχείων, τα οποία, και θα καθορίζουν κατά την κρίση τους, τα δάση και τις περιοχές που θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης ενώ οι Δήμοι καλούνται να συνδράμουν για την τήρηση της απόφασης στο πλαίσιο της χωρικής ευθύνης τους . 

Με βάση τα ανωτέρω:

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών. 

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199. 

Follow us: