11  Νοεμ. 2019                                                      Κυκλοφορώ και…

 

  • Μουσκεύομαι, έτσι γίνεται άμα δεν παίρνεις ομπρέλα… Και δεν μπορούσα να το αποφύγω,  έπρεπε να είμαι στο Καλλιμάρμαρο, μεσημεράκι Κυριακής, ημέρα διεξαγωγής του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας. Βροχή, ναι, αλλά και ο τερματισμός τερματισμός! Αυτοί οι τρομεροί τύποι έτρεχαν 42.195 μέτρα, στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου εκείνου απίστευτου Αθηναίου που έτρεξε από το πεδίο της μάχης, ανήγγειλε «Νενικήκαμεν!» κι έπεσε νεκρός. Προχθές, 20.000 περίπου δρομείς από 120 χώρες του κόσμου έτρεξαν από τον Τύμβο  Μαραθώνος κι έφτασαν γεροί και δυνατοί, φώναξαν «Τερματίσαμε!» – αυτό είναι το ζητούμενο –κι ήταν χαμογελαστοί και …. βρεγμένοι! Όλοι δήλωναν χαρούμενοι. Το ίδιο κι ο γιος μου. Ε, ναι, γι αυτόν έκατσα να βρέχομαι και να κρυώνω στις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου. Φίλαθλη είμαι, εντάξει, γενικώς, αλλά προχθές, έτσι μουσκεμένη, μόνο μαμά!
  • Έχω ρωτήσει το παιδί μου γιατί διάλεξε αυτό το άθλημα και ξέρω: επειδή είναι απαιτητικό και δύσκολο. Αχ, μου έχει μοιάσει.
  • Προσέχω την Ελευθερία Πετρουλάκη, την 27χρονη πρωταθλήτρια από την Κρήτη που τερμάτισε πρώτη απ’ τις γυναίκες που έτρεχαν. Μόλις πέρασε τη γραμμή και πήρε τις ανάσες της, έκανε το σταυρό της. Σ’αυτό, ο δικός μου δεν μου έχει μοιάσει!
  • Καταλήγω στα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, αυτά που ακούγοντάς τα θα θυμάμαι με ευγνωμοσύνη τον υπέροχο Γιάννη Σπανό. Μέρες μετά τον θάνατό του, τα ραδιόφωνα έπαιζαν δικές του συνθέσεις. Τι να διαλέξει κανείς να κρατήσει… Για μένα, τελικά, είναι Κυριακές: «Οι Κυριακές στην Κατερίνη»   και «Μια Κυριακή…» – Αιώνια! 
  • Αναγνωρίζω κάθε δικαίωμα στον καθένα που θέλει να διαμαρτυρηθεί για ό,τι νομίζει. Όχι όμως και όπως νομίζει! Ο τρόπος δείχνει πολλά. Τα τελευταία φαγοπότια έξω από τους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών δεν σέβονται τον άνθρωπο και τον όποιο Θεό του. Υπάρχουν όρια, θα έπρεπε να υπάρχουν. Ακόμα και στη χυδαιότητα. 
  • Δέχομαι τη λαχτάρα της κάθε κυρίας να εντυπωσιάζει. Δέχομαι και τη μέθοδο «Κάνε κότσο τα μαλλιά σου, να φανεί η ομορφιά σου» – Αλλά, όχι στο θέατρο, καλή μου! Αυτοί που κάθονται πίσω σας, δεν θα σας θαυμάσουν, πιστέψτε με. Θα σας σιχτιρίσουν. Ξαναπιστέψτε με!
  • Χαιρετώ όλους εσάς, τους φίλους μου.
Follow us: