ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (1861-1927)

Ο Δημήτριος Ιωάννου γεννήθηκε στη Λιβαδειά, στις 23 Οκτωβρίου 1861. 

Μια στρατιωτική φυσιογνωμία ιδιαίτερα εμφαντική στη στρατιωτική και πολεμική ιστορία της Ελλάδος. 

Χαρακτηριστικές πληροφορίες για την προσωπικότητα του στρατηγού έχουμε από διάφορες πηγές που τον αποκαλούν με διάφορα ΄΄παρατσούκλια΄΄ μπαλαφάρα, ζόρικο στρατηγό, γαϊδομήτσο από την πληθωρική ιδιοσυστασία του. 

Αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων στις 25 Ιουλίου 1884 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού – Μηχανικού. Παίρνει μέρος ως Λοχαγός το 1897 στην εκστρατεία απελευθέρωση της Κρήτης υπό τον Τιμολέοντα Βάσσου.  

Ασχολήθηκε με την οχύρωση της Οίτης. Ως αντισυνταγματάρχης αναλαμβάνει Επιτελάρχης του στρατού Ηπείρου υπό τον αντιστράτηγο Κων. Σαπουντζάκη.    

Συνταγματάρχης το 1913, διακρίνεται για την ορμητικότητα του, την δράση του στις επιθέσεις για την κατάληψη των Ιωαννίνων με τα τέσσερα ευζωνικά τάγματα που διοικούσε. Ορίστηκε Διοικητής της ΙΧ Μεραρχίας και παρέμεινε επικεφαλής της, μέχρι το 1916. 

Προχώρησε στο επαναστατικό κίνημα Θεσσαλονίκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου του ανατέθηκε η οργάνωση της Μεραρχίας Αρχιπελάγους στη Μυτιλήνη και ως Διοικητής μάχεται στον τομέα του Μοναστηρακίου. 

Κατά την μάχη του Σκρα,  η Μεραρχία του Αρχιπελάγους που μεταφέρθηκε εκεί από τον τομέα Μοναστηρακίου συνέβαλε καθοριστικά στην περίλαμπρη εκείνη νίκη. 

Τον Σεπτέμβριο του 1918, η μεραρχία δρα στο μέτωπο της Χούμας, περνάει στον Αξιό, το όρος Τσέπελι, καταλαμβάνει την κοιλάδα της Στρωμνήτσας και φτάνει στο Μέτσοβο. 

Ο Δημήτρης Ιωάννου – στρατηγός τοποθετείται ως Διοικητής του Α΄ Σώματος στρατού και αργότερα στρατιάς  Ηπείρου. 

Το 1919 παραλαμβάνει το σώμα στρατού Σμύρνης και παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις που ξεκινούν στις 9 Ιουνίου 1919.

Μετά την 1η Νοεμβρίου 1920 αποσύρεται μαζί με άλλους συναδέλφους αξιωματικούς στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1922. 

Διατέλεσε για λίγο χρόνο διευθυντής του Ε΄ σώματος στρατού Ηπείρου και αποστρατεύεται. 

Μετά την Μικρασιάτικη Καταστροφή παίρνει μέρος σε ανώτατα συμβούλια κρίσεως αξιωματικών κατά τον πόλεμο.

Συνέγραψε πολλές μελέτες γύρω από την οχυρωματική τέχνη. 

Ο ηρωικός Στρατηγός Δημήτριος Ιωάννου έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε όλες τις μάχες από το 1912 έως το 1922 στους Βαλκανικούς και Μακεδονικούς αγώνες, αγαπήθηκε πολύ από τους αξιωματικούς και οπλίτες.   

Ένθερμος πατριώτης και γενναίος στρατιώτης. Έφυγε από τα ξένα στην Αθήνα στις 11 Απριλίου 1927 ξεχασμένος, αβοήθητος και πένης. 

Η Λιβαδειά τον τίμησε δίνοντας σε ένα κεντρικό δρόμο, το όνομα του. 

Follow us: