Στα ΜΜΕ βλέπουμε τελευταία μεγάλη αύξηση στα οδικά τροχαία ατυχήματα. Αλλά το αυτί μας δεν ιδρώνει. Η Επιπολαιότητα και η Απροσεξία έχουν πάντα κόστος, κάποιες φορές, τραγικό. Πριν λίγο καιρό είδαμε τον τραγικό θάνατο του 15χρονου στον Καραβόμυλο. Παρατηρώ  ότι πολλά απο τα ποδήλατα που κυκλοφορούν στην πόλη μας δεν διαθέτουν φώτα. Δεν υπάρχει σχεδόν βράδυ που να μην δω παιδιά από 5 έως και 15 σε ποδήλατα, κάποιες φορές μάλιστα στο διπλανό ποδήλατο ο γονιός, επίσης χωρίς φώτα (μπρος πίσω). Τόσο αδιαφορία!!

Έχω αναφερθεί κι άλλες φορές σ’ αυτό, γράφοντας πως θα θρηνήσουμε θύματα. Κατ’ επανάληψη έχω κάνει υποδείξεις σε ποδηλατιστές διαφόρων ηλικιών, για τον κίνδυνο που διατρέχουν. Με κοιτούν περίεργα. Η νυχτερινή ποδηλασία είναι επικίνδυνη. Ακόμη χειρότερο είναι να βλέπεις μικρά παιδιά να κινούνται με ποδήλατα, ανεξέλεγκτα, χωρίς φώτα, χωρίς κράνος, χωρίς έστω το κίτρινο φωσφοριζέ γιλέκο. 

Η αστική ποδηλασία πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους ποδηλατοδρόμους. Ατυχώς η Λειβαδιά δεν τέτοιους, ούτε όμως υπάρχει η ανάλογη κουλτούρα του ερασιτέχνη ποδηλάτη. Το χειρότερο όλων είναι η αμυαλιά των ανθρώπων, και ή έλλειψη ελέγχου. Θυμάμαι ως μαθητής, για το ποδήλατο έπρεπε να βγάλω άδεια στην Αστυνομία, να υπάρχουν υποχρεωτικά φώτα μπρος – πίσω και να λειτουργούν τα φρένα. Είναι στοιχειώδης ατομική ευθύνη η Αυτοπροστασία, όλων μας, σε κάθε περίσταση.

Ας κάνει η Τροχαία συστάσεις, ας ανεβάζουν τα ΜΜΕ σχετικά σποτ, ας βλέπουμε κάθε τρεις και πέντε τραγικά τροχαία συμβάντα που μας καταθλίβουν, ας μιλάει ο Ιαβέρης, ας συμβουλεύουν οι νουνεχείς, δυστυχώς κυριαρχεί η αδιαφορία. Ο Δήμος και η Τροχαία, πρέπει να κάνουν κάτι γι’ αυτό που δεν κάνουν άτομα και γονείς.

Δρ. Νίκος Δ Κελέρμενος

Ιατρός 

Λεβάδεια 2 Σεπτεμβρίου 2019

Follow us: