Εν όψει της νέας δημαρχιακής περιόδου που ξεκινά σήμερα εύχομαι σε όλους τους Δημάρχους, Προέδρους Κοινοτήτων, Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Η πολύχρονη θητεία μου στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης με έχει βοηθήσει να καταλάβω αυτό που λέγεται, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας, αλλά και τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις αγωνίες και τις ιδιαίτερες ευθύνες που έχει η άσκηση της τοπικής διακυβέρνησης. Η τοπική διοίκηση χρειάζεται όραμα, σχέδιο και πολλή δουλειά. Χρειάζεται ακόμα συγκλίσεις και συναινέσεις των τοπικών δυνάμεων και ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας δημιουργικής συνεργασίας και λογοδοσίας.

Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δημιουργικό αλλά δύσκολο. Ο νόμος 4555/18 («Κλεισθένης» Ι), με τον οποίον έγιναν οι εκλογές που μάς ανέδειξαν, ήταν ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα που άνοιγε το δρόμο για την προοπτική των συνεργασιών, με διαφάνεια, προγραμματικό διάλογο και συγκλίσεις, που σταδιακά μάς οδηγούσε στο επίπεδο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι «κατεπείγουσες» νομοθετικές τροπολογίες της νέας κυβέρνησης και η ουσιαστική κατάργηση του «Κλεισθένη» πριν ακόμα δοκιμαστεί, δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκρίνοντας τις τεχνητές συνεργασίες, την αποδυνάμωση των Δημοτικών Συμβουλίων και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα τοπικά Συμβούλια. Αυτές και άλλες ρυθμίσεις επανεισάγουν προκλητικά και με χειρότερο τρόπο το προβληματικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο, αφήνοντας χώρο στην αδιαφάνεια και στη συναλλαγή.

Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας –το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης– είναι προσχηματικός. Ο Κλεισθένης Ι είχε προβλέψει για τη δυνατότητα λήψης απόφασης στις Επιτροπές διοίκησης του Δήμου, καθώς και τη δυνατότητα έγκρισης των προϋπολογισμών και των προγραμμάτων τεχνικών έργων από τα Δημοτικά Συμβούλια. 

 

Για το καλό της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για να ασκήσουμε την τοπική διοίκηση με συναίνεση και ανοιχτές συγκλίσεις, μέσα από δημόσιο διάλογο-διαβούλευση και την ενεργό συμμετοχή των Δημοτών.

Να συμφωνήσουμε ώστε να εκχωρηθούν αρμοδιότητες και να αποκτήσουν ρόλο τα τοπικά συμβούλια, τα κύτταρα της Δημοκρατίας.

 

Εύχομαι δύναμη, υπομονή και επιτυχία και διαβεβαιώνω προσωπικά τους πολίτες της Βοιωτίας ότι από τις θέσεις που βρίσκομαι θα αγωνίζομαι για την ανάπτυξη του τόπου και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΓΙΩΤΑ ΠΟΥΛΟΥ

 

Follow us: