Στο πλαίσιο του προγράμματος της Δημιουργικής Ευρώπης «Μνήμη του Νερού» που διερευνά τον αντίκτυπο της καλλιτεχνικής έκφρασης σε παρόχθιες ζώνες μεταβιομηχανικής κληρονομιάς και προτάσεις δημιουργικής αξιοποίησης τους, θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά η 2η συνάντηση καλλιτεχνών κατά το χρονικό από τις 15 ως τις 20 Απριλίου 2019.

Η 2η αυτή συνάντηση καλλιτεχνών είναι συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης 1ης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2019, όπου οι εταίροι του προγράμματος από τη Σουηδία, τη Σκωτία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων, επιτόπιων επισκέψεων, εργαστηρίων και αλληλεπιδράσεων με θεσμούς, τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σημασία του ποταμού Έρκυνας στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της 2ης συνάντησης, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες με τη συνεργασία ντόπιων καλλιτεχνών, συλλόγων, φορέων και δημοτών θα πραγματοποιήσουν δράσεις και εικαστικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της Έρκυνας.

Ο καλλιτέχνης από το Βέλγιο Siegfried Vynck θα δημιουργήσει ένα γκράφιτι πάνω στον μύθο της Έρκυνας σε κτίριο επί της οδού Χρ. Παλαιολόγου, η καλλιτέχνιδα από την Πολωνία κ. Iwona Zajac θα δημιουργήσει ένα έργο σύνδεσης των κατοίκων με την ιστορία του ποταμού σε κτίριο επί της οδού Στρ. Ιωάννου, η καλλιτέχνιδα από την Ιρλανδία Mary Conroy θα δημιουργήσει εργαστήριο εικαστικών έργων με φυτά και λουλούδια από την Έρκυνα και τη συνεργασία καλλιτεχνών – δημοτών, ενώ η καλλιτέχνιδα από την Σκωτία Tara Beall θα οργανώσει μια γιορτή με αφηγήσεις ιστοριών για την Έρκυνα.  Τέλος, ο καλλιτέχνης από τη Σουηδία Jonas Myrstrand θα βιντεοσκοπεί όλη αυτή την καλλιτεχνική δράση και θα παίρνει συνεντεύξεις από Λιβαδείτες για την παραγωγή ενός φιλμ για την εικαστική παρέμβαση στη Λιβαδειά.

Παράλληλα με τις εικαστικές παρεμβάσεις την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 θα υπάρξει ένα ψηφιακό εργαστήρι μέσω facebook, όπου η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, επιστήμονες και πολίτες και εκπρόσωποι από τις συμμετέχουσες πόλεις θα αναφερθούν στο πρόγραμμα της «Μνήμης του Νερού».

  • Την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 (11:00 – 15:00) οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα συναντηθούν στο ισόγειο του Νερόμυλου με καλλιτέχνες και δημότες και θα συζητήσουν σχετικά με το πρόγραμμα.
  • Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 θα παρουσιαστούν στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες τοπικά εδέσματα
  • Το  Σάββατο 20 Απριλίου 2019 οι γυναίκες του Συλλόγου Αγίου Νικολάου θα αναπαραστήσουν τη δράση παραδοσιακού πλυσίματος στην Έρκυνα.
  • Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια της 2ης συνάντησης θα λειτουργεί έκθεση  υφαντών, παραδοσιακών κεντημάτων και κρητικό κοπανέλι (από 17 έως 19/4/2019, ώρες: 18:00 – 20:30 και Σάββατο 20/4/2019, ώρες: 10:00 – 14:00) στο ισόγειο της Νεροτριβής.

 

Follow us: