Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του (Στέγη Σ.Σταθά), με διάλεξη του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου και πρώην Πρύτανη με θέμα : “ΚΟΡΑΗΣ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Οι απόψεις τους για το μέλλον της Ελλάδος.” Συντονίζει ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΣ , Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος του Δ.Σ. Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας . Παρακαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας .

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του φιλοξενούμενου ομιλητή:

kontogivrghs.jpg

Ο Γιώργος Κοντογιώργης γεννήθηκε στο Νυδρί Λευκάδας το.1947. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε στο Παρίσι μεταπτυχιακές σπουδές πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας και ιστορίας. Το 1975 ανακηρύχθηκε Docteur: d’Etat πολιτικής επιστήμης από το Β’ Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Η διατριβή του τιμήθηκε με άριστα και βραβεύθηκε.

Από το 1976 διδάσκει στην Πάντειο ΑΣΠΕ, ενώ το 1980 έγινε υφηγητής πολιτικής επιστήμης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1983 έγινε αναπληρωτής καθηγητής και το 1985 εκλέχθηκε καθηγητής πολιτικής επιστήμης στην Πάντειο ΑΣΠΕ, στην οποία διετέλεσε και Πρύτανης από το 1984 μέχρι το 1990.

Υπήρξε από τους πρώτους που εισήγαγε τα ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus, επιμορφωτικά κ.λπ.) στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ενώ επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνος γι’ αυτά στο Ι.Ε.Ρ. του Παρισιού. Υπό την ιδιότητά του αυτή εισηγήθηκε την ιδέα και συμμετείχε ως μέλος της Διοίκησης (1996-2002) στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Επιστήμης (EPSNET), που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ένωση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με αντικείμενο την πολιτική επιστήμη. Μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων έχει διδάξει σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια, όπως: Ι.Ε.Ρ. Παρισιού (επί σειρά ετών), Στρασβούργου, Laval του Κεμπέκ, Τόκιο, Γενεύης, Σιένας, La Sapienza της Ρώμης, Γρανάδας, Πεκίνου, Σαγκάης, Τιράνων, Σόφιας, κ.λ.π. Συγχρόνως, διετέλεσε Τιτουλάριος της έδρας Franqui στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και Διευθυντής Ερευνών (Directeur de Recherche) στο γαλλικό CNRS.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (με τον Ι.Κίννα) και για τα πρώτα χρόνια ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Διετέλεσε και εξακολουθεί να είναι μέλος αλλοδαπών ακαδημαϊκών και ερευνητικών θεσμών, όπως του Ανωτάτου Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (και μέλος της επιτροπής που πραγματοποίησε τη συνταγματική του μεταρρύθμιση),  εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, κ.α. Τέλος είναι αντεπιστέλλων μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του πολιτισμού της Πορτογαλίας. Το Φθινόπωρο του 1985 διατέλεσε επί δίμηνο Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1 και το 1989 (από 1ης Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 1989), Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ. Η περίοδος αυτή συμπίπτει με τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τη δημιουργία με εισήγησή του της πρώτης ανεξάρτητης αρχής στη χώρα, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 1993 διατέλεσε υπηρεσιακός υφυπουργός Τύπου και MME.

Για πολλά χρόνια υπήρξε αρθρογράφος αθηναϊκών εφημερίδων και επιμελητής στήλης/παρέμβασης διανοουμένων σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα.

Ενδεικτικά μερικά από τα κυριότερα έργα του συγγραφέα:

Η ελληνική λαϊκή ιδεολογία. Κοινωνικο-πολιτική μελέτη του Δημοτικού Τραγουδιού, Νέα Σύνορα, Αθήνα, 1979.

Κοινωνική δυναμική και πολιτική αυτοδιοίκηση. Οι ελληνικές κοινότητες της τουρκοκρατίας, Νέα Σύνορα, Αθήνα, 1982.

Histoire de la Grece, Hatier, Παρίσι, 1992.

Πολίτης και πόλις. Έννοια και τυπολογία της πολιτειότητας, Παπαζήσης, Αθήνα, 2003.

La Grece du politique, Montpellier, 2003.

Globalization and Political Culture of Democracy, Tokio, 2003.

Έθνος και εκσυγχρονιστική’ νεοτερικότητα, Εναλλακτικές εκδόσεις, Αθήνα, 2006.

The State of the Political Science in Western Europe, Barbara Budrich Publishers, Opladen, 2007.

Ελληνικότητα και διανόηση (ομού με Μίκη Θεοδωράκη), Ιανός, Αθήνα, 2007.

Η δημοκρατία ως ελευθερία. Δημοκρατία και αντιπροσώπευση, Πατάκης, Αθήνα, 2007.

Οικονομικά συστήματα και ελευθερία, Σιδέρης, Αθήνα, 2010.

LEurope et le Monde, LΉarmattan, Paris, 2011.

Ολιγάρχες, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2014.

Επίσης, περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα, κυρίως σε διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

Υπό εκτύπωση το βιβλίο του: (α) Το ελληνικό κοσμοσύστημα. τ.Β’, Η περίοδος της Οικουμενικής οικοδόμησης, 850 σελ. Εκδόσεις Σιδέρη.

Follow us: