4 στους 5 χρωστούν στην εφορία

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνεχίσει ακάθεκτη την αχρείαστη σκληρή λιτότητα το 2019, με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται στην Βουλή και προβλέπει καθαρά έσοδα ύψους 53,8 δις ευρώ, δηλαδή, 190.000.000 ευρώ επιπλέον, σε σύγκριση με φέτος, 4 στους 5 οικονομικά ενεργούς πολίτες έχουν πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στις οφειλές τους προς την εφορία.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι δημιούργησαν 996.000.000 ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και το μισό από το ποσό αυτό προήλθε από φόρους εισοδήματος οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι, όπως είχε συμβεί και τον Σεπτέμβριο.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν λυγίσει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και του καταιγισμού υποχρεώσεων, με το συνολικό νέο «φέσι» προς εφορίες, τελωνεία κ.λπ. να ξεπερνά τα 8,8 δις ευρώ, από τα οποία, τα 7,1 δις ευρώ προέρχονται από απλήρωτους φόρους.

 Προσθέτοντας το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή εκείνο που δημιουργήθηκε πριν από την φετινή χρονιά, ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα 103,3 δις. ευρώ, με την  ΑΑΔΕ να θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει μόνο τα 86,5 δις. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 16,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς, για παράδειγμα, οφειλές ύψους 13,53 δισ. ευρώ αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε τον Οκτώβριο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο κατά περίπου 113.016 άτομα, όμως αυτό δεν λέει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι κάποιοι κατάφεραν να «σβήσουν» χρέη και να βγουν προσωρινά από την λίστα των οφειλετών, γιατί το πραγματικό πρόβλημα φαίνεται αλλού.

Οι φορολογούμενοι που έχουν υποστεί δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού αυξάνονται καθημερινά,  άλλος ένας δήμος της χώρας μπήκε στην μαύρη λίστα μέσα στον Οκτώβριο  και καθημερινά προστίθενται και 350 άτομα περίπου στον κατάλογο των πολιτών που έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα.

Όταν σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και πάνω από 1.150.000 αντιμετωπίζουν κατασχέσεις, κάτι δεν πάει καλά και γρήγορα θα σκάσει!

Follow us: