Η εξουδετέρωση πυρομαχικού παλαιού τύπου (μια βόμβα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, πολύ μεγάλης ισχύος (500 λιμπρών/lb), που εντοπίστηκε, εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ελευσίνας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή (25 Νοεμβρίου) στις 09:00.

Η μέγιστη διάρκεια της επιχείρησης θα είναι τέσσερις ώρες, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Σημειώνεται δε ότι εκ μέρους του στρατιωτικού αεροδρομίου έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (καθοδήγηση μέρους του ωστικού κύματος και θραυσμάτων εντός του αεροδρομίου και μείωση της έντασης του με τη δημιουργία αναχωμάτων, εκκένωση περιοχής περιμετρικά του σημείου ανεύρεσής του) με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης επισφαλών καταστάσεων.
Επίσης, υπήρξε ενημέρωση ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, καθώς η μέγιστη ακτίνα ζώνης της οργανωμένης απομάκρυνσης ανέρχεται σε 1407 μέτρα και περιλαμβάνει περιοχές με κατοικίες και επιχειρήσεις, κυρίως στον δήμο Ασπροπύργου και στον δήμο Ελευσίνας.

Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνονται περιοχές με κατοικίες βόρεια και ανατολικά του στρατιωτικού αεροδρομίου όπως «Αεροδρόμιο», «Γκορυτσά», «Τρύπα Αλεπούς», «Κόκκινη Εκκλησιά», «Ψάρι» και «Θερμοκήπια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, Νικόλαος Μελετίου, ενημερώνει τους πολίτες που διαμένουν, έχουν επιχειρήσεις ή εργάζονται στις παραπάνω περιοχές – συνοικίες: να απομακρυνθούν από τις οικίες τους, να μετασταθμεύσουν τα οχήματα τους έξω από την επικίνδυνη ζώνη.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των σπιτιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους, για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Υπογραμμίζεται ότι, η πλέον επικίνδυνη ζώνη, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, περιλαμβάνει όλη τη συνοικία «Αεροδρόμιο» και ένα πολύ μικρό τμήμα της συνοικίας «Τρύπα Αλεπούς».

Από τη ζώνη αυτή, επιβάλλεται η αποχώρηση των κατοίκων, προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία τους. Στις άλλες, γειτονικές συνοικίες, οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων να αφήσουν ανοιχτά τα παράθυρά τους, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, μακριά από αντικείμενα, που μπορεί να μετακινηθούν ή να σπάσουν, προκαλώντας τραυματισμούς, και, κυρίως, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.
Τα ίδια μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως οι Εκκλησίες. Επίσης, οι γονείς ή κηδεμόνες μικρών παιδιών, να τα ενημερώσουν για το ενδεχόμενο εκκωφαντικού θορύβου, προκειμένου να μην τρομάξουν ή πανικοβληθούν.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φιλοξενία – παραμονή των κατοίκων της συνοικίας «Αεροδρόμιο», στη διάρκεια της επιχείρησης, ο δήμος έχει φροντίσει να παραμείνουν ανοιχτές, το πρωί της Κυριακής, δημοτικές υποδομές όπως τα ΚΑΠΗ, το Πνευματικό Κέντρο, το Κλειστό Γυμναστήριο.
Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρους, συνιστώνται οι πλατείες Δημαρχείου, Ηρώων, ‘Ανω και Κάτω Φούσας.

πηγή: iefimerida.gr

Follow us: