Μετά από 37 χρόνια..

Στον φυσικό της χώρο, στο ανακαινισμένο ιστορικό “Δράκειο Μέγαρο”, όπου στεγάζεται το Παλαιό Δημαρχείο επέστρεψε μετά από 37 χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας.., που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημοτικού Οργανισμού Δήμου Θηβαίων (ΔΟΘ).

Τα εγκαίνια τελέστηκαν με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, ο οποίος στον χαιρετισμό του συνεχάρη τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και όσους κόπιασαν για την ανακαίνιση του ιστορικού αυτού κτιρίου, προκειμένου να επιστρέψει η Δημοτική Βιβλιοθήκη…

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε επίσης στην αξία της Βιβλιοθήκης και των βιβλίων, υπογραμμίζοντας πως “ Τα βιβλία μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμα εφόδια και αυτός ο χώρος μπορεί να γίνει πηγή στοχασμού, έμπνευσης, διακίνησης ιδεών ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων”.

Είναι πολύ σπουδαίο  στην καρδιά της Θήβας να υπάρχει ένα εμβληματικό κτίριο με σημαντική ιστορία και ακόμα σπουδαιότερο όταν στεγάζει μία Δημοτική Βιβλιοθήκη” τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, ενώ ο Δήμαρχος Θηβαίων, αφού συνεχάρη όλους όσους ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου, τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου, του ΔΟΘ και της Βιβλιοθήκης, κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο τις υπηρεσίες της.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έπρεπε να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, γιατί αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο που προωθεί χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις τη γνώση, την πληροφορία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Άλλωστε η επιστροφή της στο Δράκειο Μέγαρο ήταν διαχρονικό αίτημα των πολιτών, το οποίο μετουσιώσαμε σε πράξη μέσα από τον σχεδιασμό μας” είπε και αξίζει να αναφερθεί ότι ότι το “Δράκειο Μέγαρο”,  θεμελιώθηκε το 1938 με δωρεά του αείμνηστου Παναγιώτη Γ. Δράκου, έμπορα και εργοστασιάρχη, για να στεγάσει τότε την “Νυχτερινη Σχολή” και τη “Λαϊκή Βιβλιοθήκη”.

Μετά την ανέγερση του κτιρίου, αρχικά λειτουργεί εκεί μόνο η Σχολή με 100 και πλέον εργαζόμενους νέους, όμως ο πόλεμος και η κατοχή δεν επέτρεψαν να εκπληρωθεί πλήρως ο σκοπός της δωρεάς, καθώς το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Νοσοκομείο.

Η βιβλιοθήκη ιδρύεται και στεγάζεται στο Δράκειο Μέγαρο το 1956, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όμως,  μεταφέρεται σε μισθωμένο κτίριο, καθώς ο χώρος που καταλάμβανε στο Δράκειο Μέγαρο χρησιμοποιήθηκε για τις αυξημένες ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς πλέον σ’ αυτό το κτίριο στεγάζονταν το Δημαρχείο.

Το 2011 και αφού πλέον το Δημαρχείο στεγάζεται στην οδό Κύπρου, ο Δήμος Θηβαίων θέτει ως στόχο την επιστροφή της βιβλιοθήκης στο Δράκειο Μέγαρο και ξεκινά το 2015 την ανακαίνισή του, μέσω του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩΝ ΙΙ” του ΥΠΕΚΑ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013” και με ιδία έσοδα.

Σήμερα στεγάζεται σ’αυτό το κτίριο  η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο ισόγειο και τον 1ο όροφο και στον 2ο όροφο η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το κτίριο έχει ανακαινιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντανακλά τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, να ευνοεί την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, να είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες και να έχει μειωμένο ετήσιο λειτουργικό κόστος, ταυτόχρονα  διατηρεί και την ιστορία του παρελθόντος του.

Follow us: