Μεταξύ 2015 και 2016 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ

Τι αποκαλύπτει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Στην έκρηξη των φόρων που σημειώθηκε στην Ελλάδα και στις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι φορολογούμενοι , αναφέρεται ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην νέα του έκθεση για την φορολογική πολιτική, ο Οργανισμός αποκαλύπτει ότι μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι και πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2015 και 2016 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της φοροκαταιγίδας του τρίτου μνημονίου που έπληξε τα εισοδήματα και την κατανάλωση.

Η Ελλάδα διατηρεί την θλιβερή πρωτιά ακόμα και όταν το έτος αναφοράς είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007 – 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία με την επιβάρυνση από το 30,4% να μειώνεται στο 23%.

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ, καταγράφει σημαντικές φορολογικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Γαλλία, η Λετονία, οι ΗΠΑ, που στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης και μεταξύ αυτών των εξελίξεων σημειώνει την τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις, ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά έχουν υψηλούς συντελεστές.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018 και ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στην φορολογία των φυσικών προσώπων, ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες, με τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο 29%.

Σε αντίθεση με την γενικότερη τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στην εργασία, στην χώρα μας παρατηρείται αύξηση αυτών των επιβαρύνσεων, είτε με τη μορφή του φόρου εισοδήματος είτε με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών και ανάλογες επιβαρύνσεις παρατηρούνται σε Λετονία, Ιρλανδία, Σλοβενία, καθώς και Μεξικό και Τουρκία.

Πρωτιές διεκδικεί η Ελλάδα και στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ.

Μεταξύ 2000 και 2016, σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στην φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την 6η θέση πίσω από την Μ. Βρετανία, την Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.
Στην έκθεση γίνεται, επίσης, αναφορά σε προγραμματισμένα φορολογικά αντίμετρα, που προβλέπουν την μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, την μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%, ως αντιστάθμισμα της δραστικής περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ, φέρνοντας επιβαρύνσεις σε χαμηλόμισθους- χαμηλοσυνταξιούχους. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, όμως, ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των θεσμών.

Follow us: