Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ξεκινούν οι αρχαιολογικές έρευνες στην Ακρόπολη του Γλά, καθώς υπεγράφη η σχετική προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού..

Με την χρηματοδότηση θα υλοποιηθούν εργασίες τεκμηρίωσης, τοπογραφικές εργασίες, επιφανειακή έρευνα, γεωφυσική διασκόπηση, ανασκαφική έρευνα και κατάρτιση Σχεδίου Πλαισίου Παρεμβάσεων για την Προστασία και Διαχείριση της Ακρόπολης και φορέας Εποπτείας Υλοποίησης και Διαχείρισης του πενταετούς αυτού προγράμματος είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διά της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει χορηγήσει την άδεια στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

«Η ιστορία της Στερεάς μας ξεπερνάει. Δική μας ευθύνη είναι να αναδείξουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της από άκρη σε άκρη. Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα είναι ακόμη ένα σπουδαίο μνημείο που αναδεικνύεται και προστατεύεται από την Περιφέρεια. Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχεται μόλις μέσα σε ένα μήνα από το έργο της αναστήλωσης του Τρόπαιου του Σύλλα.

Τέτοια έργα πολιτισμού, είναι που δίνουν προστιθέμενη αξία στην καθημερινή μας προσπάθεια και αποτελούν υποθήκες για το μέλλον» δήλωσε μετά την υπογραφή ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης..

Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα είναι χτισμένη πάνω σε απόκρημνο βράχο της Kωπαΐδας και τοπλάτωμα οχυρώθηκε στους μυκηναϊκούς χρόνους με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, περικλείοντας έκταση που φτάνει τα 200 στρέμματα, δηλαδή δεκαπλάσια της Τίρυνθας και της Αθήνας και επταπλάσια των Μυκηνών.

Ο βράχος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην νεολιθική περίοδο, όταν η πεδιάδα ήταν λίμνη και ο ίδιος νησίδα, οχυρώθηκε και κατοικήθηκε εκ νέου κατά τον 13ο αιώνα π.Χ., προκειμένου να αποτελέσει το οικονομοτεχνικό κέντρο λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων της λίμνης Κωπαΐδας, καθώς και ως σταθμός συγκέντρωσης των αυξημένων αγροτικών προϊόντων της περιοχής και η ιδιαιτερότητα της θέσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στο συσχετισμό της με το τεχνικό επίτευγμα της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το οποίο απηχείται σε μύθους και παραδόσεις που επιβίωσαν έως τους ιστορικούς χρόνους ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα έργα της ελληνικής προϊστορίας.

Follow us: