Με 3 ταινίες από την ΣΦΗΝΑ

Αφιέρωμα σε 3 αντιπολεμικές ταινίες διοργανώνει η «Σφήνα – αυτοδιαχειριζόμενος, κοινωνικός, πολιτικός & πολιτιστικός χώρος», με δωρεάν είσοδο στις προβολές, που γίνονται στην αυλή της, Κάδμου 48, με κεντρικό σύνθημα «ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις».

Η πρώτη ταινία, “Εντός Ορίων – Insyriated” προβλήθηκε ήδη και η δεύτερη θα προβληθεί την Τετάρτη 27Ιουνίου, στις 9.00 το βράδυ, με τίτλο “S.O.S Πεντάγωνο καλεί Μόσχα”, παραγωγής 1964, σε σκηνοθεσίαΣτάνλεϊ Κιούμπρικ, με πρωταγωνιστές τους : Πίτερ Σέλερς, Τζορτζ Σ. Σκοτ, Στέρλινγκ Χέιντεν.

Είναι ίσως η καλύτερη μαύρη πολιτική κωμωδία όλων των εποχών, εφιαλτική, σκληρή, γεμάτη κωμικοτραγικές λεπτομέρειες, που παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη και διασκεδαστικότατα ειρωνική. Στο απόγειο του «Ψυχρού Πολέμου» ένας τρελάρας στρατιωτικός αποφασίζει, έτσι ξαφνικά, να ρίξει ατομικές βόμβες στη Σοβιετική Ένωση, γιατί οι κομμουνιστές είναι πολύ επικίνδυνοι και οι πολιτικοί δεν είναι πλέον άξιοι να τους εμπιστεύεται κανείς για καθοριστικές πράξεις. Η πιθανή και καθόλου ευκαταφρόνητη αυτή εκδοχή, που παρ’ όλα ταύτα διαφεύγει στις συχνές συζητήσεις περί «άμυνας» μιας χώρας, γίνεται η σεναριακή αφετηρία για μια σειρά υποθέσεων καθόλου αδύνατων ή παράλογων, που προκαλούν ειλικρινές γέλιο μέσα από την εφιαλτική τους ρεαλιστικότητα.

Την Tετάρτη 4 Ιουλίου, την ίδια ώρα, θα προβληθεί η ταινία “Μπασίρ – Waltz im Bashir”, παραγωγής 2008,σε σκηνοθεσία Άρι Φόλμαν, ο οποίος αναζητεί τις χαμένες του μνήμες απ’ την περίοδο που οι δυο τους υπηρετούσαν στον ισραηλινό στρατό κατά τον πρώτο πόλεμο στον Λίβανο εν έτη 1982. Η ισραηλινή εισβολή και οι σφαγές στους καταυλισμούς των Παλαιστινίων αποτελούν γεγονότα απωθημένα απ’ τη συνείδηση του Ari, γι’ αυτό κι αρχίζει να αναζητά πληροφορίες από φίλους και συμπολεμιστές του.

Follow us: