Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου

Ήρθε κι επίσημα το καλοκαίρι

Επτά λεπτά μετά τις 1.00 το μεσημέρι σήμερα κηρύσσεται κι επίσημα η έναρξη του φετινού καλοκαιριού,καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ο ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, ενώ ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον ήλιο.
Η λέξη ηλιοστάσιο προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι» ή «στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια, λίγες ημέρες πριν ή μετά, ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια , μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αρχίζει να αντιστρέφεται.

Την ημέρα αυτή, ο ήλιος δεν ανατέλλει ακριβώς στα ανατολικά, αλλά ανεβαίνει στο βορειότερο σημείο από την ανατολή και δύει στο βορειότερο σημείο από τη δύση, παραμένοντας στον ουρανό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια ο άνθρωπος υποδέχεται το καλοκαίρι με φωτιές τη νύχτα του ηλιοτρόπιου, την πιο μικρή νύχτα του χρόνου για το Βόρειο Ημισφαίριο, με τον ήλιο να στρέφεται προς το καλοκαίρι.

Την νύχτα της 21ης Ιούνη  ανάβουν οι φωτιές, στο κατώφλι του καλοκαιριού, προκειμένου να εξαγνίσουν κάθε κακή τροπή, εξασφαλίζοντας στον ήλιο τον αιώνιο δρόμο στο δώμα του ουρανού.

Follow us: