Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15-6-2018 στην τ.κ. Άσκρης του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων η θεματική ημερίδα με τίτλο «Η ελληνική αμπελουργία στον διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό. Όπλα ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βοιωτικής παραγωγής κρασιού».

Στην  εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κος Αποστόλου Ε., ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κος Ντασιώτης Γ., ο Βουλευτής του  Νομού κος Θηβαίος Ν., ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κος Παπαδούλης Γ., ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας κος Ντίτορας Ν., η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Παπαθωμά Φ., ο Αντιπεριφερειάρχης κος Περγαντάς Ι., ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αγνιάδης Π., ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κος Ψυχογιός Γ., οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Μπακομήτρος Κ. και Μελισσάρης Ι., ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κος Ζανιάς  Αθ., οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου μας ,οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, καλλιεργητές, οινοποιοί ,γεωπόνοι και πολύς κόσμος.

Στην ημερίδα τέθηκαν από τους ομιλητές διάφορα ζητήματα που αφορούν τον κύκλο αμπέλι-κρασί-προώθηση προϊόντος και αναδείχτηκαν τόσο οι παθογένειες που εμποδίζουν την αναβάθμιση, όσο κυρίως οι τρόποι υπέρβασής τους.

Ο Δήμαρχος κος Ντασιώτης Γ., στον χαιρετισμό του ,αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις  μεγάλες ευκαιρίες που θα δοθούν στην περιοχή με την έλευση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αλίαρτο, το οποίο χαρακτήρισε ως «αυτονόητο σύμμαχο» των αγροτών και «σπουδαίο δίαυλο εξωστρέφειας των αγροτών», αποσπώντας και την σύμφωνη γνώμη του κου Πρύτανη. Επίσης έθεσε στον κο Υπουργό δύο σοβαρά ζητήματα, το πρώτο αφορά τον ειδικό φόρο στο κρασί, ο οποίος όπως ανέφερε είναι δυσβάσταχτος και εκτός αυτού δεν απέδωσε και τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα στα κρατικά ταμεία και το δεύτερο την αναθεώρηση των αδειών φύτευσης προκειμένου να διευκολυνθούν μικροί καλλιεργητές .

Ο κος Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολιτική του Υπουργείου του και στα μέτρα στήριξης των αγροτών-αμπελουργών-οινοποιών, καθώς και τις δεσμεύσεις ή δυσκολίες που προκύπτουν από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Σε ότι αφορά το ειδικό φόρο στο κρασί, συμφωνώντας με το Δήμαρχο ότι δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε, ανέφερε ότι σύντομα  θα καταργηθεί, ενώ για τις άδειες φύτευσης επικαλέστηκε δυσκολία λόγω Ευρωπαϊκών δεσμεύσεων.

Πριν την έναρξη της ημερίδας, έγινε επίσκεψη σε ένα τμήμα του έργου «ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Άσκρης» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ο Δήμαρχος ανέπτυξε στον κο Υπουργό την έκταση της ανάπλασης και το είδος των παρεμβάσεων που γίνονται, με τον Υπουργό να δηλώνει εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα.

 

 

Follow us: