Για τις ΜΚΟ που μεταφέρουν λαθρομετανάστες

Τo Bέλγιο θα ξαναστέλνει αιτούντες άσυλο προς την Ελλάδα

Οι ιταλικές αρχές απαγόρευσαν στο πλοίο Aquarius, που μεταφέρει 629 λαθρομετανάστες να δέσει σε λιμάνι της χώρας και το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται πλέον να ελλιμενίζονται στην Ιταλία πλοία που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες από την Αφρική!

Την εντολή έδωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μ.Σαλβίνι στις κατά τόπους λιμενικές αρχές , ζητώντας από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στην Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.

Το πλοίο Aquarius ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranèe, που μεταφέρει Αφρικανούς που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Λιβύη, για την οποία ο Καντάφι είχε προειδοποιήσει πριν την εκτέλεσή του ότι θα μετατρέπονταν σε ορμητήριο λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα το Bέλγιο θα μπορεί εκ νέου να ξαναστέλνει αιτούντες άσυλο προς την Ελλάδα , με απόφαση που λήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο της Δικαιοσύνης των Αλλοδαπών, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την χώρα το 2011 για παραβίαση της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού η Ελλάδα είχε τότε σύστημα υποδοχής που δεν εγγυούταν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων για τους αιτούντες άσυλο που επέστρεφαν εκεί.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Δικαστήριο καταδίκασε την απέλαση σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος προβλέπει την εξέταση αιτήσεων ασύλου στο κράτος μέλος μέσω του οποίου ο αιτών πρόσφυγας εισήλθε στην Ένωση.

Στο τέλος του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και πάλι να επιστρέψουν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα εάν είχαν αναλάβει από την χώρα αυτή να ταξιδέψουν σε άλλο μέλος της ΕΕ μετά τις 15 Μαρτίου 2017 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώθηκαν.

Δηλαδή, πολύ απλά, η Ευρώπη αδειάζει και η Ελλάδα δημιουργεί και ολοένα και νέους καταυλισμούς!

Follow us: