Με ιδιαίτερη συγκίνηση  η Πολιτιστική Εταιρεία  «ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ», που δραστηριοποιείται στο Δίστομο και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, οργανώνει φέτος για 22η φορά λαμπαδηφορία στις 9/6 ημέρα Σάββατο και ώρα 20.00μμ υπέρ της μνήμης των πεσόντων της σφαγής του Διστόμου. Η λαμπαδηφορία τελεί τπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Πρόκειται για ένα τρισάγιο που γίνεται απογευματινή ώρα στις 20.30 η ώρα, στο μαυσωλείο του Διστόμου. Παίρνουμε το φως από το καντήλι του Μαυσωλείου, στο οποίο κείτονται τα οστά των 218 σφαγιασθέντων της 10ης Ιουνίου 1944. Κατεβαίνοντας από το σημείο  που έγινε η σφαγή, ξεκινά πομπή με την ελληνική σημαία μπροστά και τύμπανα και αναμμένες δάδες που κρατούν οι κάτοικοι του Διστόμου,  παιδιά, γέροι, νέοι, κατεβαίνουμε το δρόμο προς το χωριό του Διστόμου, γίνεται στάση στο ακριβές σημείο της σφαγής, γίνεται τελετή μνήμης με κατάθεση στεφάνων εκεί. Κατόπιν συνεχίζουμε στις γειτονιές με τα τύμπανα και περνούμε μπροστά από το σπίτι με τον κήπο που έσφαξαν τα άτομα του Διστόμου, μετά στο προαύλιο του Μουσείου του Ναζισμού, δίπλα από το Δημαρχιακό Μέγαρο και εκεί έχουμε την κεντρική τελετή στο μεγαλοπρεπές άγαλμα αφιερωμένο στους 218 σφαγιασθέντες, με τίτλο ”το παγκόσμιο φιλί” που υπάρχει στην είσοδο της πόλης.

Σημείωση: η φετινή λαμπαδηφορία θα τιμήσει εκτός από τους 218 σφαγιασθέντες του Δίστομου και τον αείμνηστο Σμηναγό Γ.Μπαλταδώρο, ο οποίος έζησε στον δήμο μας.

Ιδιαίτερη τιμή θα αποτελέσει για εμάς η συμμετοχή της κας Αποστολίας Ακριβούση, Προϊσταμένης Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ αντιπροσωπεία θα έρθει από το Μορφοβούνι Καρδίτσας, καθώς και συμμαθητές του Γ. Μπαλταδώρου από την Παραλία Δίστομου όπου έζησε.

Τέλος, ομιλία θα γίνει από την κ. Ελένη Αθανασίου-Κίνια, επιζήσασα από τη σφαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο επικοινωνίας του κου Α.Τζιτζώκου, 6937577727, Εκπροσώπου της «Πολιτιστικής Εταιρείας το Μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες» και στο mail aristzitzokos@gmail.com.

 

Follow us: