Το ταξίδι της κινητής βιωματικής έκθεσης του WWF Ελλάς για τη διατροφή συνεχίζεται στη Θήβα τον Ιούνιο, με την περιβαλλοντική οργάνωση να προσκαλεί γονείς και παιδιά να παίξουν και να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά μιας καλύτερης διατροφής.

Στις 12 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, η κινητή έκθεση του WWF θα «μαγειρέψει» μαζί με ενήλικες και παιδιά της Θήβας μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας και του πλανήτη.

Έχοντας ήδη ταξιδέψει σε 19 πόλεις της χώρας, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και τα Ιωάννινα μέχρι τη Σάμο, το WWF Ελλάς συνεχίζει το ταξίδι του στη Θήβα. Στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, παιδιά αλλά και ενήλικες, θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να μάθουν αλλά και να συνομιλήσουν με την ομάδα του WWF, για τη διατροφή μας, “μαγειρεύοντας” μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας αλλά και του πλανήτη. Βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά, και πρακτικές συμβουλές προς γονείς για μία πιο υγιεινή και υπεύθυνη διατροφή είναι μόνο ορισμένα από όλα όσα περιλαμβάνει η κινητή βιωματική έκθεση του WWF, που έχει ως στόχο να αποκαλύψει πώς μπορούμε μέσα από το πιάτο μας να προστατέψουμε και τον πλανήτη.   

Όσοι βρεθούν στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 Η εκστρατεία του WWF Ελλάς: Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης

Στόχος της πανελλήνιας εκστρατείας του WWF Ελλάς, «Υγιή Παιδιά, Υγιής Πλανήτης» είναι να αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν το φαγητό και να αντιληφθούν με βιωματικό τρόπο ότι οι διατροφικές τους επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τόσο την υγεία τους όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Το «μενού» της νέας αυτής εκστρατείας περιλαμβάνει: ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, τη νέα ιστοσελίδα του WWF για τη διατροφή www.wwf.gr/food, μία κινητή διαδραστική έκθεση και μία σειρά εκπαιδευτικών animations, τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από το https://vimeo.com/album/4783258.

Ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία για τη διατροφή μας

Ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 – 17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20 – 30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας – αν δεν είναι σωστή – κοστίζει στην υγεία μας αλλά και τον πλανήτη!

Πόσοι γνωρίζουν άλλωστε ότι ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος εκλύει 30,4 κιλά CO2 στην ατμόσφαιρα ή ότι μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού; Όλοι έχουν ακούσει για τη μεσογειακή διατροφή αλλά πόσο γνωστό είναι ότι το παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο διατροφής ωφελεί και το περιβάλλον, μειώνοντας κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού;

«Βιώνουμε μια τεράστια πρόκληση τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία: τη διατροφή μας. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις σχετίζονται άμεσα με το… «πιάτο» μας: η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των εδαφών και η ρύπανση των υδάτων, η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από τη νέα μας εκστρατεία, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς τη σύνδεση και με βιωματικό τρόπο να μοιραστούμε με παιδιά και ενήλικες σε όλη τη χώρα αυτό που πλέον είναι σαφές σε όλον τον κόσμο: πώς ό, τι είναι καλό για την υγεία μας είναι και για το περιβάλλον», σημείωσε η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία.

Μεγάλος δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Tο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διανέμεται ήδη σε όλα τα σχολεία της χώρας.

 

Follow us: