Χιλιάδες ζωές αναμένεται να σωθούν χάρη σ’ ένα νέο τεστ αίματος, που μπορεί να ανιχνεύσει 10 τύπους καρκίνου πολύ πριν αρρωστήσει κανείς.

Η εξέταση, που εντοπίζει ίχνη DNA που απελευθερώνονται στο ανθρώπινο σώμα από ταχέως αναπτυσσσόμενα καρκινικά κύτταρα, είναι απλή, πλην όμως αποτελεσματική. Μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια καρκίνου στους πνεύμονες, το κεφάλι, το πάγκρεας, το ήπαρ, το στήθος, τον οισοφάγο, το λεμφικό ιστό, το μυελό των οστών (πολλαπλό μυέλωμα), τις ωοθήκες και τα έντερα.

Σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.600 άτομα (749 χωρίς καρκίνο και 878 με πρόσφατη διάγνωση της ασθένειας) το τεστ αίματος σημείωσε εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας, έως και 90%. Στην ίδια έρευνα, ανάμεσα στους τέσσερις συμμετέχοντες χωρίς καρκίνο που βγήκαν «θετικοί», δύο γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου μόλις λίγους μήνες αργότερα.

Τα πόρισμα της έρευνας των επιστημόνων του Ινστιτούτου Taussig για τον Καρκίνο του Κλίβελαντ, θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματά τους είναι πολλά υποσχόμενα για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές.

«Είναι εκπληκτικό, καθώς πολλοί καρκίνοι ανιχνεύονται πολύ αργά», δήλωσε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Έρευνας του Λονδίνου, Νίκολας Τέρνερ.

Το τεστ αίματος θα είναι διαθέσιμο στο κοινό μέσα σε διάστημα 5-10 ετών, αφού περάσει όλους τους απαιτούμενους ελέγχους, αλλά μπορεί να στοιχίζει πάνω από 1.100 ευρώ στα νοσοκομεία.

πηγή: efimerida.gr

 

 

Follow us: