Τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης» με αφορμή  τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με λαμπαδηφορία στο κέντρο της Λιβαδειάς, το βράδυ της Παρασκευής, συνεχίστηκαν με έκθεση φωτογραφικών και ηχητικών ντοκουμέντων στα γραφεία του Συλλόγου και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μητροπολιτικό Ναό.

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ποντίων κατοίκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η γενοκτονία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής.

Οι ποντιακές ενώσεις όπως τόνισαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Ευκλείδης» ο Πρόεδρος Τριαντάφυλλος Υφαντίδης και η Γ.Γραμματέας Φανή Παναγιώτου συνεχίζουν να διεκδικούν από τη διεθνή κοινότητα, την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ώστε «να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα».

Follow us: