Με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του ΚΕΠΒ η λιτάνευση της εικόνας..

Το μήνυμα Γεώργιου  ..

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος ο Πολιούχος της Θήβας Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιου και την συμμετοχή των Μητροπολιτών Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ,  Καρπενησίου Γεωργίου..

Η λιτάνευση της Εικόνος του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έγινε με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του ΚΕΠΒ Θήβας και της Φιλαρμονικής, ενώ από το μήνυμα του Βοιωτού Ποιμενάρχη δεν έλειψαν και οι βολές για τους σημερινούς καιρούς και τους «έπαρχους»…

«Όπου και αν είμαστε, μπορούμε να αγωνιστούμε , μπορούμε να συμβάλλουμε να ριζώσει η ελπίδα,  η χαρά,   η ευτυχία,  η αγάπη,  η στήριξη του κάθε συνανθρώπου,  γιατί εκείνος που σήμερα τιμούμε και εορτάζουμε,  σε μια εποχή που και η πόλη των Θηβών ήταν κατεστραμμένη,  αλλά και ολόκληρη η  περιφέρεια από επιδρομές, ιδιαίτερα μετά την μάχη της Κωπαϊδας,  και η αιχμαλωσία είχε αγκαλιάσει  πάρα πολλούς από το ποίμνιο του , αγωνίστηκε και μέχρι σήμερα σώζονται απομεινάρια από τα έργα του. Προπαντός όμως, στήριξε την ελπίδα,   διότι ο θεός μας λέει να προχωρήσουμε μπροστά. Σήμερα  είναι και για μένα ξεχωριστή συγκίνηση και χαρά,  αλλά και πολύ βάρος,  επειδή ανήκει στους  αγίους προκατόχους μου κι έτσι όταν καθρεπτίζομαι  στον δικό του πνευματικό καθρέπτη, βρίσκομαι πολύ μικρός και πολύ ελαφρός» τόνισε ο κ.κ Γεώργιος,  ευχόμενος σε όλους «δύναμη,  υγεία,   ενίσχυση και οι πρεσβείες του αγίου του Καλοκτένη να στηρίζουν όλους μας  και όλοι μας να έχουμε το πρότυπο του. Με ενότητα στην πίστη  στην ζω΄η, με συνεργασία  για το κοινό καλό  αποδεχόμαστε τον κάθε άνθρωπο  να τον στηρίζουμε και να συμβάλλουμε  στην αγάπη του θεού και στην ανθρωπιά»…

«Υγεία,  αισιοδοξία για καλύτερες ημέρες  και διαρκή αγώνα  για να καταφέρουμε μετά τον Αύγουστο  να αισθανθούμε  για την χώρα πιο ασφαλείς  και πιο περήφανοι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε» ευχήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θηβαίος…

«Υγεία, σύνεση και σεβασμό ο ένας στον άλλον, για να πορευτούμε στην ζωή μας» ευχήθηκε ο βουλευτής  Α. Κουτσούμπας…

«Το μήνυμα έδωσαν οι δεσπότες σήμερα και είναι η ενότητα,  η αλληλεγγύη, η  προσφορά και ο εθελοντισμός Μεγάλη μέρα για την πόλη μας , καθώς ο πολιούχος ήταν και έπαρχος όλης της Βοιωτίας. Να μας ευλογεί,  να μας έχει υπό την προστασία του για να μπορέσουμε κι εμείς  αυτή την πάρα πολύ δύσκολη  περίοδο που διανύουμε,  να ανταποκριθούμε και να ακολουθήσουμε και το παράδειγμα του» τόνισε ο Δήμαρχος Θηβαίων Σ. Νικολάου….

«Χρόνια Πολλά στην πόλη μας,  να είναι όλος ο κόσμος καλά, να έχουμε  υγεία και ευημερία  και προκοπή  και να πάνε καλύτερα τα πράγματα ώστε να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από αυτές τις δύσκολες ημέρες  και την κρίση που βιώνουμε όλοι» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Αναστασίου, διαβεβαιώνοντας: «Ε μείς θα δουλέψουμε  όσο μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό» .

Ο Άγιος Ιωάννης έδειξε από μικρός την κλήση στα θεία  και όταν μεγάλωσε έγινε μοναχός και μόναζε σε κάποια Μονή της Κωνσταντινούπολης, απ΄ όπου τον επέλεξαν, για τις μεγάλες του ικανότητες και αρετές, Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας.

Όταν χειροτονήθηκε Μητροπολίτης, η Θήβα είχε περιπέσει σε οικονομική παρακμή εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε η νορμανδική εισβολή του 1147 ενώ και οι πέντε υπαγόμενες επισκοπικές έδρες είχαν μείνει κενές. Η ακμαία βιοτεχνία του μεταξιού είχε περάσει στα χέρια των Εβραίων και το θρησκευτικό συναίσθημα είχε υποχωρήσει.

Η παρουσία του Ιωάννη του Καλοκτένη στον μητροπολιτικό θρόνο της Θήβας, έδωσε νέα πνοή στην εκκλησιαστική ζωή του βοιωτικού χώρου και την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς ίδρυσε μοναστήρια και μετέτρεψε την ανδρική μονή της Θεοτόκου σε γυναικεία, ίδρυσε ναούς στην Θήβα, με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε νοσοκομείο, γηροκομείο, πτωχοκομείο και ξενώνας, εξέτρεψε την ροή των υδάτων του Ισμηνού ποταμού προς την πεδιάδα, διευκολύνοντας έτσι την τροφοδοσία των είκοσι υδρομύλων της περιοχής που χρησίμευαν για την άρδευση των καλλιεργειών.. Φρόντισε επίσης και για την αξιοποίηση άλλων υδάτινων πόρων που παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι για την ύδρευση της πόλης και κατασκεύασε τρίτοξη γέφυρα στον ποταμό Ασωπό.

 Στο πλαίσιο του έργου του για την αναβάθμιση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, γνωρίζουμε ότι ο Καλοκτένης δημιούργησε σχολείο (παρθενώνα) για τη μόρφωση των κοριτσιών, κάτι  μη συνηθισμένο στην εποχή του.

Η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και η αγαπημένη του Θήβα τον τιμά μεγαλοπρεπώς ως Πολιούχο της, στον ομώνυμο Ναό Του στο κέντρο της πόλεως στις 29 Απριλίου.

Follow us: