Ανησυχητική είναι η διαπίστωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων για το θέμα των λαγοκέφαλων που ούτε λίγο, ούτε πολύ, λέει πως «οι πληθυσµοί των λαγοκέφαλων εξαπλώνονται γρήγορα, αποτελούν κίνδυνο για τη Δηµόσια Υγεία».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αλιέων  Μανόλης Μαντζαράκης,  τα ψάρια αυτά καταστρέφουν τα εργαλεία και προκαλούν ζημιές χιλιάδων ευρώ, τρώγοντας παράλληλα τα αλειύματα. Ενώ οι λαγοκέφαλοι, έχοντας μια τεράστια γκάμα στη διατροφή τους, τρώνε τα πάντα, με αποτέλεσμα να έχουν έρθει όλοι οι αλιείς σε δύσκολη θέση, ειδικά στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης.

Όταν λοιπόν ερασιτέχνες ψαράδες που αλιεύουν εντός του λιμένα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού οι λαγοκέφαλοι τους καταστρέφουν τον εξοπλισμό, μπορεί να αντιληφθεί κανείς με τι προβλήματα έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες αλιείς.

Στην απάντηση του το Υπουργείο, την οποία έδωσε στο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως μελέτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, η εξάπλωση του είδους τείνει να καλύψει το σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου και η εγκατάσταση θεωρείται εξαιρετικά επιτυχηµένη. Οι πληθυσµοί των λαγοκέφαλων εξαπλώνονται γρήγορα, αποτελούν κίνδυνο για τη δηµόσια υγεία και επηρεάζουν τις οικονοµικές δραστηριότητες του αλιευτικού τοµέα.

Ενώ επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις η έρευνα για το συγκεκριµένο είδος θα πρέπει να εστιαστεί στις µεθόδους στοχευµένης αλιείας, µε σκοπό την εκµετάλλευσή του, είτε ως εξαγώγιµο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν είτε µέσω αποµόνωσης της νευροτοξίνης των ιστών του και τη χρήση αυτής ως φαρµακευτικής πρώτης ύλης.

Το θέμα είναι πως οι επιστήμονες και οι αλιείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και το μέλλον είναι δυσοίωνο αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα…

πηγή: ekriti.gr

 

Follow us: