Και με επιλογή, παρακαλώ…

Περισσότερο φόρο ή μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές;

Τα μέτρα τους καλούνται να λάβουν οι μικρομεσαίοι, αφού θα έχουν πλέον δυο επιλογές..

Ή θα εξακολουθήσουν  να δίνουν  επιχειρηματική αμοιβή στον διαχειριστή της ομόρρυθμης εταιρείας τους, αναλαμβάνοντας όμως από εδώ και στο εξής την οικονομική υποχρέωση να πληρώνουν  ΕΦΚΑ για την αμοιβή αυτή ή δεν θα δηλώνουν  αμοιβή διαχειριστή και θα πληρώνουν  και φόρο εισοδήματος 29% και προκαταβολή 100% επί του φόρου και ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, δηλαδή καλούνται να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα τους παίρνουν τα χαράτσια!

Το νέο χαράτσι για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες είναι προ των πυλών και οι μικρομεσαίοι βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα ακόμη βαρίδι στον προϋπολογισμό τους,  το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα, καθώς η αμοιβή του διαχειριστή δεν είχε ασφαλιστικές εισφορές, όμως πλέον τα δεδομένα αλλάζουν.

Με καθυστέρηση δύο ετών από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το υπουργείο Εργασίας δίνει μια ακόμη ερμηνεία η οποία συνεπάγεται επιβαρύνσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ ανά περίπτωση και δείτε πως..

Μέχρι σήμερα, οι διαχειριστές των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών,  που εισέπρατταν επιχειρηματική αμοιβή δεν ήσαν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ασφαλιστές εισφορές για το ύψος της αμοιβής αυτής αν είχαν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του εταίρου της ΟΕ ή της ΕΕ , αλλά αυτό από την 1η Ιουνίου αλλάζει! Με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η  οποία ερμηνεύει με καθυστέρηση δύο ετών τον νόμο Κατρούγκαλου, ορίζεται ότι για το ύψος της επιχειρηματικής αμοιβής, ο διαχειριστής θα πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ως μισθωτός.

Ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αλλά στο Στο κακό σενάριο, η επιβάρυνση θα ξεπερνά το 41% όσα δηλώνει πληρώνει και ένας μισθωτός μαζί με τον εργοδότη του και στο καλύτερο σενάριο, ο συντελεστής θα κατέβει στο 34,1% όσο δηλαδή πληρώνουν σήμερα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιριών τα οποία και αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί.

Αν ο διαχειριστής αποφασίσει να μην εισπράττει επιχειρηματική αμοιβή, τότε θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές βάσει των μερισμάτων που θα του αναλογούν δεδομένου ότι διατηρεί και την ιδιότητα του εταίρου.

Η πρακτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι προσωπικές εταιρείες ήταν συγκεκριμένη..

Οι διαχειριστές εμφανίζονταν να εισπράττουν αμοιβή διαχείρισης η οποία φορολογούνταν ως αμοιβή από μισθωτή εργασία χωρίς όμως να επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές, οπότε ένα τμήμα των κερδών, περνούσε από την επιχείρηση στο όνομα του διαχειριστή με αποτέλεσμα αντί να φορολογείται με συντελεστή 29% και να υπόκειται και σε προκαταβολή φόρου 100%, να καλύπτεται είτε από το αφορολόγητο του μισθωτού, είτε να φορολογείται με τον χαμηλό συντελεστή της κλίμακας του 22% χωρίς μάλιστα να υπάρχει και ο κίνδυνος της προκαταβολής. Τώρα, οι προσωπικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν τις πράξεις και τις επιλογές τους…

Αν καταργήσουν την αμοιβή του διαχειριστή, επί του ποσού της αμοιβής θα επιβληθεί φόρος 29%, δεδομένου ότι θα φουσκώσουν αντίστοιχα τα κέρδη της εταιρείας), προκαταβολή 100% και ασφαλιστική εισφορά 26,95%, δεδομένου ότι οι εισφορές θα υπολογιστούν επί του καθαρού κέρδους το οποίο θα είναι φουσκωμένο.

Αν διατηρήσουν την επιχειρηματική αμοιβή, θα εξακολουθήσουν να έχουν το προνόμιο του μειωμένου φόρου αλλά θα πρέπει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες αντί να υπολογιστούν με συντελεστή 26,95% όπως στην προηγούμενη περίπτωση, θα υπολογιστούν με συντελεστή 34,1% στην καλύτερη περίπτωση ή πάνω από 41% στην χειρότερη.

Follow us: