Η πρόταση Πανούση για δημιουργία ΑΕΙ..

Την πρότασή του για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε ο καθηγητής και υπεύθυνος της σχετικής μελέτης Γιάννης Πανούσης.

Σύμφωνα με την πρόταση, το νέο ΑΕΙ θα ονομάζεται «Δελφικό Πανεπιστήμιο», με την πρόβλεψη ίδρυσης 6 σχολών με 2 τμήματα η κάθε μία..

Η πρόταση προβλέπει ταυτόχρονα την ίδρυση Κέντρου Δελφικών Σπουδών, Επιστημονικών Κέντρων, Ινστιτούτων και λειτουργία summer schoools.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ίδρυση σχολής Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικών Σπουδών, με τμήματα που θα δίνουν έμφαση και στην ελληνική διασπορά, η οποία σχολή θα συνδυαστεί και με μία άλλη κοινωνικών επιστημών με έμφαση στην μελέτη του προσφυγικού ζητήματος..

Στο ΑΕΙ θα ιδρυθούν επίσης ξενόγλωσσα τμήματα, όχι μόνο Αγγλικών και των γλωσσών των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Στον τομέα των θετικών – τεχνολογικών επιστημών προτείνεται η δημιουργία τμήματος νέων τεχνολογιών με έμφαση στην ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στο νέο ΑΕΙ θα οργανωθεί και Τεχνόπολη, η οποία θα συνδεθεί με τις υπάρχουσες βιομηχανίες στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα και σε κάθε σχολή θα οργανωθούν δύο ινστιτούτα μεταπτυχιακών σπουδών, θερινά σχολεία και προγράμματα e-learning.

Στην παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά και στο Κέντρο Δελφικών Σπουδών ή Διεθνές Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφικής Ιδέας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του εκτός ορίων επικράτειας και καθιέρωσης στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.

Από την πρόταση απουσιάζει ο τόπος λειτουργίας των σχολών αλλά ξεκαθαρίστηκε, πως αυτό θα βρίσκεται σε συνάφεια με τις ήδη υπάρχουσες δομές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Η  πρόταση Πανούση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και στον  Κ. Γαβρόγλου.

Follow us: