Έντονη ήταν για ακόμα μια φορά η αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των πεπραγμένων του Δήμου Λεβαδέων από την Δήμαρχο Γιώτα Πούλου και τους Αντιδημάρχους.

Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Π.Ε. Βοιωτίας ήταν ανοιχτή και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Περγαντάς, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων καθώς επίσης πλήθος πολιτών.

Η Δήμαρχος Γ. Πούλου ανέλυσε διεξοδικά τα αποτελέσματα των δράσεων του δήμου στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, του εθελοντισμού, της χρηστής διοίκησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, της παιδείας, της ανεργίας, του τουρισμού, της φιλοξενίας προσφύγων, του περιβάλλοντος αλλά και των έργων που είτε έχουν κατασκευαστεί είτε έχουν δρομολογηθεί για το υπόλοιπο της θητείας.

Η Δήμαρχος τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες ενώ η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για διαχειριστικό απολογισμό και έλλειψη οράματος την κατηγόρησε  για ανυπαρξία έργου.

«Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι υπάλληλοι του Δήμου διότι όπως ακούσαμε από την κ. Δήμαρχο, χωρίς τη διάθεση απαξίωσης οποιουδήποτε έργου που είναι λογικό να υπάρχει, έγινε το αυτονόητο, το αυτονόητο όμως δεν είναι έργο, τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί στο λαό της Λιβαδειάς με βάση και τις προγραμματικές της δηλώσεις δεν έχει υλοποιηθεί», τόνισε ο Άρης Ρούσσαρης και πρόσθεσε: «Κάποια έργα άργησαν να υλοποιηθούν, έγιναν με καθυστέρηση τριών ετών. Κάποια άλλα δεν έχουν μπει στην διαδικασία δρομολόγησης. Έτσιι ο συνδυασμός Δυναμική Συνεργασία πρέπει να μεταβαπτιστεί σε δυναμική ανυπαρξία. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την Λιβαδειά λαμβάνοντας υπόψη και το ότι η δημοτική αρχή όπως η ίδια ισχυρίζεται είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση. Όμως δεν είδαμε την διεκδικητικότητα που θα έδινε λύσεις σε μεγάλα ζητήματα της πόλης μας».

Ο Νώντας Κοτσικώνας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η εικόνα του Δήμου είναι άκρως απογοητευτική. Δεν έχουν προγραμματιστεί ή δεν έχουν γίνει κάποια έργα τα οποία ούτως ή άλλως ως συνέχεια του δήμου θα πρέπει με τις υπηρεσίες να γίνονται αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν προγραμματιστεί και δεν πρόκειται να γίνουν από τη δημοτική αρχή έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος. Επίσης οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες που έχει ο λαός της Λιβαδειάς ενώ και τα χωριά μας έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως. Τι να πει η δήμαρχος και η δημοτική αρχή, ότι θέλαμε, ότι είχαμε τη διάθεση να σταθούμε στο πλευρό σας, να μειώσουμε τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα ή ακόμα περισσότερο να σταθούμε στο πλευρό σας απέναντι σε μία άθλια κυβερνητική πολιτική που μειώνει μεταξύ άλλων και τις δαπάνες των δήμων, τα έργα και τις υπηρεσίες προς τους δημότες αλλά δεν το κάνουμε αυτό γιατί η κυβέρνηση είναι δική μας; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς θεωρούμε ότι ο λαός, αυτοί που βάλλονται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική θα πρέπει να συμμαχήσουν, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, η νεολαία, να φτιάξουν ένα ισχυρό μπλοκ για να διεκδικήσουν ουσιαστική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος».

Ο Γιώργος Ζιώγας είπε σχετικά: «Ακούγοντας τον απολογισμό νόμισα ότι βρισκόμαστε σε άλλον Δήμο. Τα στοιχεία είναι έξω από κάθε πραγματικότητα. Παρουσιάστηκαν κάποια έργα και κάποιος προγραμματισμός όμως τα τελευταία 3,5 χρόνια ειδικά στις επενδύσεις δεν υλοποιήθηκε ούτε το 25% του συνολικού προγραμματισμού, επίσης το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2015 – 2019 έχει υλοποιηθεί σε ένα ποσοστό μικρότερο από το 15%. Ακόμα από το προεκλογικό πρόγραμμα δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε 10 έργα. Μου κάνει εντύπωση οτι το 2016 και το 2017 που είχε στον προϋπολογισμό έργα συνολικής δαπάνης 7,5 εκατομμυρίων ευρώ υλοποίησε μόνο ένα πολύ μικρό ποσό». Και συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση στα χωριά είναι απαράδεκτη» όπως «και στην οδοποιία και τον φωτισμό» και ότι η αντιπολίτευση κάνει προτάσεις αλλά η δημοτική αρχή και η Δήμαρχος δεν τις λαμβάνουν υπόψη.

Τέλος οι Θεόδωρος Θεοδώρου επεσήμανε: «Ο απολογισμός της Δημάρχου κατά την άποψή μας είναι ένας καθαρά διαχειριστικός απολογισμός, υπάρχει έλλειψη οράματος για τη δημιουργία μελλοντικού πλούτου, την πραγματική ανάπτυξη της πόλης και την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής η κ. Πούλου απάντησε στην αντιπολίτευση παραθέτοντας αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει αλλά και τον προγραμματισμό που υπάρχει ενώ υπογράμμισε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%. «Ως δημοτική αρχή εκτιμούμε ότι έχουμε ανταποκριθεί θετικά στο πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει έχοντας υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού. Η αντιπολίτευση ήταν αναμενόμενο να κάνει ότι κάνει σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλιο με συγκεκριμένο αντιπολιτευτικό λόγο. Εμείς όμως δεν έχουμε εξοκείλει των στόχων και των αρχών και στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δημότες», είπε η Δήμαρχος και στη συνέχεια έδωσε έμφαση στην κοινωνική πολιτική.

«Ένας σημαντικός τομέας για μας είναι η Κοινωνική Πολιτική. Έχουμε διακριθεί γι΄ αυτό και είμαστε ο πρώτος Δήμος στην περιφέρεια ο οποίος έχει κάνει πράξη την αλληλεγγύη και την ανθρωπιστική βοήθεια όχι μόνο ενεργοποιώντας τις δικές του δυνάμεις, τους εθελοντές της πόλης, αλλά υλοποιώντας και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνολικά για το για το 2016 -2018 φέρνει στην τοπική οικονομία πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και 27 θέσεις εργασίας με 900.000 μισθοδοσία ενώ παράλληλα προκύπτουν και οφέλη για τη τοπική κοινωνία. Έχουμε εξαντλήσει όλους τους πόρους που προσφέρονται από το ΕΣΠΑ και στο επίπεδο της Κοινωνικής Πολιτικής τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά», είπε η Γ. Πούλου και πρόσθεσε: «Δεν είναι όμως μόνο αυτό το επίπεδο και τα οικονομικά του δήμου τα διαχειριστήκαμε με μεγάλη σύνεση, με μεγάλο νοικοκύρεμα, με μεγάλη οικονομία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπορούμε να κάνουμε αθλητισμό και πολιτισμό έχοντας αναβαθμίσει όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου σε σημείο που οι συνάδελφοί μου Δήμαρχοι διερωτώνται που βρίσκει ο δήμος Λεβαδέων 100 και 200 χιλιάδες το χρόνο για να κάνει αυτές τις δράσεις. Ο Δήμος βρίσκει χρήματα μέσα από την οικονομία και το νοικοκύρεμα και γι΄ αυτή παρά την μείωση των δημοτικών τελών που είναι ανταποδοτικά παρέχουμε υπηρεσίες στους πολίτες με καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού αλλά και του εξοπλισμού. Αυτά είναι αλήθειες που δεν μπορεί κανείς να τις παραβλέψει».

Μάλιστα η κ. Πούλου είπε ότι «ο Δήμος από μπαταχτσής που κανένας δεν τον εμπιστευόταν κανένας προμηθευτής και κανένας πολίτης έφτασε στο σημείο τώρα όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του, ο δήμος όχι μόνο δεν χρωστάει σε δημότες αλλά αποπληρώνει στο δίμηνο το αργότερο».

Όπως τόνισε «αυτά είναι βελτιώσεις σε επίπεδο πολιτικής βούλησης» και παράλληλα ευχαρίστησε της υπηρεσίες του Δήμου και όλους τους εργαζόμενους «που έχουν συνταχθεί σε αυτή την προσπάθεια της δημοτικής αρχής».

Είπε ακόμα πως ένα σημείο που θα μπορούσε να δεχτεί την κριτική της αντιπολίτευσης «η οποία ωστόσο δεν είναι αντικειμενική είναι η καθυστέρηση των έργων».

Τα έργα έχουν καθυστερήσει «δεν έχουν καθυστερήσει όμως μόνο στο Δήμο Λεβαδέων, κάθε μέρα η ΚΕΔΕ και όλοι οι Δήμοι της χώρας παραπονούνται για την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος τον Αύγουστο του 2016, από τότε κανένας Δήμος δεν έχει δημοπρατήσει έργα». Τόνισε δε πως είναι λάθος ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης ότι η δημοτική αρχή κρατάει χρήματα για το τελευταίο έτος.

«Πέρσι Μάιο και Ιούνιο δημοπρατήσαμε 7 έργα και τώρα θα δημοπρατήσουμε αρκετά, φτάνει να μην αλλάξει ξανά αλλάξει το Νομικό καθεστώς ώστε να καταφέρουμε μέσα στη θητεία μας να υλοποιήσουμε τα έργα για τα οποία έχουμε εμείς αγωνιστεί, έχουμε εμείς σχεδιάσει, έχουμε εμείς προετοιμάσει, έχουμε εμείς εντάξει για χρηματοδότηση, γιατί δεν βρήκαμε έτοιμες μελέτες και εμείς τις προετοιμάζουμε. Η θητεία μας δεν τελειώνει τώρα, τελειώνει σε ενάμιση χρόνο και είναι πολύτιμος χρόνος για να δείξουμε στους πολίτες όλο αυτό το έργο που πραγματικά με σκληρή δουλειά έχουμε καταφέρει», κατέληξε σε δηλώσεις της η Δήμαρχος Λεβαδέων Γ. Πούλου.

 

Follow us: