«Πρέπει άμεσα να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ μεταναστών  και των προσφύγων»..

Την δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Θήβα επισκέφθηκε ο Πορτογάλος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα και τον υφ. Γ. Μπαλάφα, παρόντων και του Δημάρχου Θηξβαίων Σ. Νικολάου και του Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θηβαίο.

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και  συνομίλησε με μέλη οικογενειών που διαμένουν στη Δομή, δηλώνοντας τις δικές του ενστάσεις ως προς την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος…

«Υπάρχουν εμπόδια στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αλλά δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αγωνιζόμαστε.  Πρέπει ωστόσο άμεσα να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ μεταναστών  και των προσφύγων» είπε στην κάμερα του ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως «Η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί άμεσα 1.000 ακόμη πρόσφυγες» .

Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πορτογάλου προέδρου στο Κέντρο Φιλοξενίας της Θήβας, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας, εξηγώντας ωστόσο ότι «η Πορτογαλία από την πρώτη στιγμή στάθηκε πολύ υποστηρικτικά στα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα σε σχέση με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Μην ξεχνάμε ότι δύο πλοία της Πορτογαλίας βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος στις συνομιλίες που είχε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα ζητήματα του προσφυγικού. Έχει σημασία στην παρούσα φάση να συγκεντρώσουμε όσο μεγαλύτερη υποστήριξη γίνεται και αυτό γιατί υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που δεν θα τους ήταν άσχημο να φορτώσουν στην Ελλάδα ένα ζήτημα το οποίο είναι ανθρωπιστικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Από το πώς προσπαθούμε να το κάνουμε, καθώς και από το ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τιμώντας την ιστορία μας, την αξιοπρέπειά μας, το τί κάνει για τον συνάνθρωπό του ο ελληνικός λαός. Αυτή την καλή εικόνα και αυτήν θέλουμε να μεταφέρει στην Πορτογαλία, η οποία ήταν από τις χώρες που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους που αφορούσαν τις μετεγκαταστάσεις, σε αντίθεση με άλλες χώρες. .. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ώστε η διαχείριση να γίνεται από κοινού, αλλά και με βασικούς στόχους το να λυθούν τα προβλήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν πόλεμοι κι επομένως  προσφυγικές ροές, αλλά και να λυθούν τα προβλήματα, μοιράζοντας την ευθύνη σε όλη την Ευρώπη»..

Ο κ. Βίτσας ρωτήθηκε και για το θέμα  επαναφορά του ελέγχου στα σύνορα, καθώς και γα το Δουβλίνο Ι και ΙΙ…

«Για την  σημερινή μορφή της Ευρώπης η Συνθήκη Σένγκεν είναι γενεσιουργός αυτής της και αν αν αρχίσουμε τους αποκλεισμούς και τους τεμαχισμούς, το μεγάλο ζήτημα θα είναι αν θα μπορεί να υπάρχει η Ευρώπη, όπως την γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και όπως θα θέλαμε να γίνει στο επόμενο διάστημα»..
Για το Δουβλίνο Ι, ο κ. Βίτσας απάντησε, πως έχει καταρρεύσει και ότι γίνεται συζήτηση για το Δουβλίνο ΙΙ»..

«Σε συνεννόηση και με τον Έλληνα Επίτροπο, σπρώχνουμε το θέμα σε μια θετική κατεύθυνση… Η Ελλάδα θέλει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και  δεν το συναρτά σε σχέση με τους άλλους, αλλά είναι εμφανές ότι μια σειρά ζητήματα που αφορούν το Δουβλίνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν και αν το καλοσκεφθούν, κανείς δεν θέλει να εφαρμοστούν».

Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων  της Θήβας, διαμένουν 650 άτομα, από Συρία, Πακιστάν, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Follow us: