Ανατρεπτική, αλλά και αναπάντεχα ευχάριστη ήταν η χθεσινή διάλεξη του Δρ. Μάνου Δανέζη ( Αστροφυσικός, διετέλεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών)  με τίτλο «Οι αναγκαίες προϋποθέσεις γέννησης ενός Νέου Πολιτισμικού Ρεύματος», η οποία διοργανώθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, με την υποστήριξη των Φίλων Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εστίας Μητέρας.

Βασιζόμενος στους νόμους της Φυσικής, παλαιότερης αλλά και σύγχρονης, ο κ. Δανέζης ανέλυσε όσα δομούν αλλά και ταυτόχρονα είναι δυνατόν να καταστρέψουν έναν πολιτισμό, με αμεσότητα και λόγο κατανοητό ακόμη και σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν  έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με τις Θετικές Επιστήμες.

Επίσης, προσέγγισε έννοιες, όπως Θεολογία, Κοινωνία, Δημοκρατία, Παιδεία με τον δικό του προοδευτικό και ξεχωριστό τρόπο,  δίνοντας “τροφή” για σκέψη στο κοινό του, το οποίο χωρίς υπερβολή, παρακολουθούσε καθηλωμένο την ομιλία του.

Κοινό, μέρος του οποίου ήταν πολλοί νέοι άνθρωποι, όπως ο 12χρονος Θάνος, στις ερωτήσεις του οποίου ο κ. Δανέζης απάντησε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και θαυμασμό. Με την ίδια ευχαρίστηση, λεπτότητα αλλά και χαρακτηριστικό χιούμορ, απάντησε και σε εκείνους οι οποίοι ήταν αντίθετοι στις απόψεις του.

Για ακόμη μία φορά, απεδείχθη ότι η ομιλία του κ. Δανέζη δεν είναι μία ακόμη επιστημονική διάλεξη, αλλά μία αμφίδρομη εξομολόγηση ομιλητή – κοινού, μία εξομολόγηση η οποία κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες!

Άλλωστε αυτά που μας ενώνουν δεν είναι οι αντιλήψεις και τα “πιστεύω” μας.

Αυτά που μας ενώνουν, είναι οι αμαρτίες μας. – Μ. Δανέζης

Follow us: