Με χαρά η ευρύτερη οικογένεια των συγγενών του αείμνηστου θείου μας ζωγράφου Θεόδωρου Λαζαρή πληροφορήθηκε την εκ νέου έκθεση (μετά από 15 και πλέον χρόνια) των έργων του στην πόλη μας.

Με έκπληξη όμως διαβάσαμε στο φύλλο της 13ης Φεβρουαρίου της εφημερίδας «Διάβαση» ότι για την στέγασή της έχει επιλεγεί (και ολοκληρωθεί μελέτη) το κτήριο της άλλοτε «Νεροτριβής Μαγκλάρα» και αργότερα καφενείο-μπαρ με το ίδιο όνομα.

Πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτού του κτηρίου είναι τελείως άστοχη και ακατάλληλη, αφού παρουσιάζει πολλά μειονεκτήματα για μια τέτοια χρήση, τα σημαντικότερα των οποίων απαριθμούμε:

α) Το μικρό μέγεθος σε σύγκριση με την πρώτη πινακοθήκη στο τότε «Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου, δηλαδή 90,00τμ περίπου έναντι των 200,00τμ της πρώτης πινακοθήκης. Τα έργα του Θ. Λαζαρή απαιτούν την θέαση από μεγάλη απόσταση όπως όλα τα έργα των Ιμπρεσιονιστών. Στην παλιά πινακοθήκη του Ζαππείου εκτός από τα έργα του Θ. Λαζαρή είχαν εκτεθεί στο πατάρι έργα δύο άλλων ζωγράφων. Αυτά όπως και τα υπόλοιπα έργα που θα αποθηκευτούν;

β) Η τρομερή υγρασία, λόγω της Έρκυνας που γλύφει τους τοίχους του υπογείου θα καταστρέψει τα έργα, τα οποία είναι και κακοποιημένα από την μακρόχρονη παραμονή τους σε χώρους άγνωστους σε μας.

γ) Η έλλειψη μονώσεων τοίχων δαπέδων στέγης.

δ) Η ασφάλεια των χώρων λόγω των πολλών ανοιγμάτων.

Από την τεχνική υπηρεσία πληροφορηθήκαμε ότι λόγω της μικρής επιφανείας του κτιρίου δεν θα εκτεθεί το σύνολο των 75 έργων του Θ. Λαζαρή, αλλά επιλεκτικά ορισμένα εξ’ αυτών.

Αφήσαμε για το τέλος το σημαντικότερο στοιχείο δηλαδή τον προϋπολογισμό του έργου που ανέρχεται στις 800.000€ για το σύνολο των δύο εκθετηρίων ισογείου – υπογείου.

Δεν νομίζετε κα Δήμαρχε και Δημοτικοί Άρχοντες ότι ένα τέτοιο ποσό είναι υπερβολικό για μία ανακαίνιση; Με το ποσό αυτό θα μπορούσατε να κατασκευάσετε ένα νέο κτίριο για το σύνολο των Έργων του Λαζαρή μαζί με το οικόπεδο ή να αγοράσετε ένα διατηρητέο της περιοχής και να το ανακαινίσετε επ’ αρχής.

Μία τέτοια δαπάνη της τάξεως των 800.000€ καθιστά το κτίριο ακατάλληλο για πινακοθήκη επιφανείας μόνο 90,00τμ.

Άννα Ψωμά-εκπρόσωπος της ευρύτερης οικογένειας

Follow us: