Τι δείχνουν τα στοιχεία της Unicef

Σοκάρουν τα στοιχεία της Unicef για την βρεφική θνησιμότητα στην Ινδία, όπου πεθαίνουν τα περισσότερα μωρά από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο..

Στην Ινδία κάθε χρόνο καταγράφονται 600.000 θάνατοι, δηλαδή το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού θανάτων στον κόσμο, όμως σοκάρει και η «προτίμηση» των Ινδών γονιών να αναζητήσουν θεραπεία αν έχουν γιο που ασθενεί, παρά κόρη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα βρέφη που δεν προλαβαίνουν να κλείσουν ούτε έναν μήνα ζωής, τα περισσότερα είναι κορίτσια. «Παρότι τα κορίτσια έχουν το ‘πλεονέκτημα’ πως είναι πιο δυνατά, βιολογικά, δυστυχώς κοινωνικά είναι πολύ ευάλωτα» σημειώνει η εκπρόσωπος της Unicef Γιασμίν Αλί Χάκε.

Η Ινδία προσφέρει δωρεάν φροντίδα στα νεογέννητα σε περισσότερα από 700 εξειδικευμένα κρατικά νοσοκομεία, ωστόσο, το 60% των παιδιών που κάνουν εισαγωγή είναι αγόρια, «γεγονός που δείχνει την κοινωνική προκατάληψη με την οποία έρχονται τα κορίτσια αντιμέτωπα, έχοντας στην κοινωνία μικρότερη αξία» όπως σχολιάζει ο ειδικός της οργάνωσης Κάγκαν Γκούπτα.

Πολλοί γονείς προτιμούν τους γιους στη χώρα επειδή συντηρούνται ακόμα κοινωνικοί «κανονισμοί» που δεν επιτρέπουν στα κορίτσια να συμμετέχουν σε κάποια θρησκευτικά τελετουργικά ή να κληρονομήσουν περιουσία, παρότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει αυτή την διάκριση.

Πολλές φορές οι κόρες θεωρούνται «βάρος», αφού οι οικογένειες θα πρέπει να τις «προικίσουν» όταν παντρευτούν και η προτίμηση στους γιους συμβάλλει και στην επιλεκτική άμβλωση με βάση το φύλο, με τα στοιχεία να προκαλούν φρίκη: 63.000.000 κορίτσια δεν έχουν φτάσει μέχρι την γέννησή τους στην Ινδία.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει εκστρατεία για την προστασία και την εκπαίδευση των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών, και δίνει αυξημένους πόρους στους γονείς με κόρες, όλοι όμως αναγνωρίζουν πως παρά τις κινήσεις αυτές, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Follow us: