Έχει γίνει γνωστός για τη μουσική του, όμως ο Kurt Cobain των Nirvana ενδιαφερόταν για τις εικαστικές τέχνες πολύ πριν πιάσει την κιθάρα. Στο Heavier Than Heaven, ο βιογράφος Charles R. Cross αφηγείται πώς ο εξάχρονος Cobain καυχιόταν ότι είχε σχεδιάσει από μνήμης ένα τέλειο σκίτσο του Mickey Mouse. Το σχέδιο ήταν τόσο καλό που ο παππούς του, Leland, τον κατηγόρησε ότι το αντέγραψε από το πρωτότυπο. «Δεν το αντέγραψα», είπε ο Cobain και έκανε ένα γρήγορο σκίτσο με τον Donald Duck – και μετά ένα άλλο, με τον Goofy. Ο Leland έμεινε έκπληκτος.

Άγνωστα μέχρι πρότινος έργα ζωγραφικής του Cobain, τα οποία ήταν σφραγισμένα στα αρχεία της Περιουσίας Cobain, αποτέλεσαν το βασικό event στο Seattle Art , τον Αύγουστο του 2017.

Στο συγκεκριμένο event, οι πίνακες του Cobain δεν ήταν προς πώληση – τον φώτισαν όμως από μια διαφορετική γωνία, παρουσιάζοντάς τον ως έναν μουσικό που εκφραζόταν παράλληλα και στον καμβά.

Στο σχολείο, ο Cobain εισέπραττε επαίνους και υποστήριξη από τους δασκάλους των καλλιτεχνικών, κάτι που δεν συνέβαινε στο σπίτι του, όπου αποτύπωνε το άγχος για τον αποτυχημένο γάμο των γονιών του στα εικονογραφημένα του κόμικς, στα ημερολόγιά του. «Συνεχώς σκίτσαρε», είπε στον Cross η συμμαθήτριά του Nikki. Είχε μια ροπή προς τις απεικονίσεις απαγορευμένου περιεχομένου – από βίαιες εικόνες και τέρατα μέχρι τον Σατανά. Είχε δείξει μια φωτορεαλιστική απεικόνιση ενός αιδοίου στον 12χρονο συμμαθητή του, Bill Burghardt, ο οποίος του απάντησε, «Τι είναι αυτό;».

Kurt Cobain, untitled

Τα εικαστικά έργα του Cobain συνόδευσαν και την άνοδο των Nirvana, από τα πρώτα αυτοκόλλητα της μπάντας μέχρι τη ζωγραφιά στο εξώφυλλο του Incesticide.

“Το να βλέπεις τους πίνακες από κοντά στο Seattle Art Fair του UTA ήταν μαγικό – μια σπάνια ματιά σε μια γωνιά του μυαλού του Cobain που δεν έχει υπερ-αναλυθεί στα 23 χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατό του. Οι πινελιές είναι ακριβείς όμως απότομες και οι πίνακες εκτίθενται στα αρχικά ξύλινα κάδρα του Cobain. Αν είχε ταξιδέψει κάποιος στον χρόνο και είχε μεταφερθεί από τον Μάρτιο του 1994 στην έκθεση του 2017, ίσως να φανταζόταν ότι ο Cobain είχε μετατρέψει το πάθος που είχε για τη ζωγραφική ως παιδί σε τέχνη παγκοσμίου φήμης.”

Kurt Cobain, Fistula

Κατά κάποιον τρόπο, η έκθεση στο Seattle Art Fair του Roth ήταν μια ξεκάθαρη εκπλήρωση της επιθυμίας που είχαν οι φαν – όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι είχε ως σκοπό να κεντρίσει τη φαντασία και να δημιουργήσει έναν συναρπαστικό κόσμο, στον οποίο μπορείς να βυθιστείς με απόλαυση. Βγαίνοντας από την έκθεση, η ψευδαίσθηση του Kurt Cobain ως καλλιτεχνικού αστέρα διαλύεται, σπέρνοντας μόνο μικρές σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα. «Αυτή είναι η τραγωδία του να τελειώνει τόσο σύντομα μια ζωή», λέει ο Roth. «Νομίζω ότι ήταν πάνω στο ξεκίνημά του».

Μερικοί ακόμα πίνακες του Κ. Cobain

Seahorse and figure

Purple blood

Hyperlauriefistula 

Floating fetus and penis

O Kurt Cobain είχε σχεδιάσει από την αρχή μέχρι το τέλος το videoclip του “Heartshaped box”

πηγές: thefix.com / vice.gr

επιμέλεια κειμένου: Β. Κουτς

Follow us: