Στις 17 Φεβρουαρίου 1963 η Ντελόρις Tζόρνταν έφερε στον κόσμο τον άνθρωπο, ο οποίος περίπου 20 χρόνια αργότερα θα έκανε το όνομά τους ένα από τα διασημότερα και πιο αγαπημένα ονόματα του πλανήτη.

Γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε τον αθλητισμό παίζοντας ράγκμπι και μπέιζμπολ. . Το 1978, όταν ο ίδιος ήταν 15 χρονών και μαθητής της 4ης τάξης του γυμνασίου, έκανε την πρώτη του απόπειρα να μπει στην σχολική ομάδα μπάσκετ. Έμεινε όμως εκτός της δωδεκάδας, αφού έχασε την τελευταία διεκδικούμενη θέση λόγω του ύψους του που τότε δεν ξεπερνούσε τα 1.80 m. Το όλο γεγονός τον πείσμωσε ωθώντας τον να δουλέψει σκληρά προκειμένου να βελτιωθεί, ενώ παράλληλα κατάφερε να δείξει για πρώτη φορά την αξία του με την 2η ομάδα αντίστοιχου πρωταθλήματος, της οποίας ηγήθηκε μετρώντας σε κάθε παιχνίδι 30 ή 40 πόντους.

Την επόμενη χρονιά, έχοντας ψηλώσει πάνω από 10 εκατοστά σε σχέση με πέρσι και ύστερα από πολλές ώρες εξάσκησης, ήταν πλέον πολύ πιο αθλητικός και βελτιωμένος και δε δυσκολεύτηκε να μπει στην πρώτη ομάδα.  Ο Τζόρνταν μέτρησε 24,6 πόντους και 11,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο εκείνη τη χρονιά και ενώ ήταν ακόμα σχεδόν τελείως άγνωστος άρχισε σιγά – σιγά να εξαπλώνεται η φήμη του.

O M. Jordan για την ομάδα του κολεγίου North Carolina

O πρώτος που τον εντόπισε ήταν ο νεαρός τότε Ρόυ Γουίλιαμς, βοηθός του προπονητή Ντιν Σμιθ στην ομάδας μπάσκετ του Νορθ Καρολάινα Γιουνιβέρσιτυ, ενός τοπικού κολεγίου που είχε όμως ένα από τα καλύτερα προγράμματα σε εθνικό επίπεδο. Λίγο αργότερα έλαβε μέρος και στο Garfinkel’s Five Star Camp όπου εξάπλωσε κι’ άλλο τη φήμη του και έγινε γνωστός και σε άλλα κολέγια. Το καλοκαίρι του 1980 είχε ήδη δεχθεί προτάσεις για υποτροφία από πολλά πασίγνωστα κολέγια. Η δημοσιότητα του γυμνασίου ύστερα από όλα αυτά ανέβηκε κατακόρυφα και μάλιστα στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας για τη νέα σεζόν  το γήπεδο γέμισε ασφυκτικά από φιλάθλους που ήθελαν να παρακολουθήσουν το νέο αστέρι.

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι να αποφοιτήσει το 1983 ο M. Jordan είχε πάρει πολλές διακρίσεις ως φοιτητής στα διάφορα πρωταθλήματα που διοργανώνονταν μεταξύ κολλεγίων.

Το 1984 οι Chicago Bulls επιλέγουν τον Jordan με το No3.

Στο επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 26 Οκτωβρίου του 1984 οδήγησε τους Μπουλς στην εντός έδρας νίκη απέναντι στους Ουάσιγκτον Μπούλετς με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 5/16 σουτ. Τρεις μέρες αργότερα, στις 29Οκτωβρίου πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην σαιζόν απέναντι στους Μιλγουόκι Μπακς σημειώνοντας 37 πόντους μαζί με 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 34 λεπτά και συμβάλλοντας στην νίκη των “Ταύρων” με τελικό σκορ 116-110.

Michael Jordan – 1984

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου πέτυχε την πρώτη σαραντάρα καθώς και το πρώτο νταμπλ-νταμπλ της καρίερας του στην νίκη της ομάδας του με 120-117 επί των Σπερς ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 45 πόντους και 10 ριμπάουντ. Τα επιτέυγματά του είχαν ως αποτέλεσμα να βγει εξώφυλλο στο Σπορτς Ιλουστρέιτιντ στο τεύχος της 10ης Δεκεμβρίου δύο μόλις μήνες, ουσιαστικά, από την έναρξη της επαγγελματικής του καριέρας. Εκείνη την περίοδο υπέγραψε συμβόλαιο και με την εταιρία αθλητικών υποδημάτων NIKE, δημιουργώντας τη δική του σειρά παπουτσιών.

 

Ο Jordan λόγω της μεγάλης του επιτυχίας είχε πολλούς αντιπάλους ή καλύτερα αντίζηλους στον χώρο του μπάσκετ. Ένας από αυτούς ήταν ο Αϊζέια Τόμας, ο οποίος μαζί με συμπαίκτες του είχαν καταστρώσει σχέδιο σε διαγωνισμό καρφωμάτων, ώστε ο Jordan να κάνει κακή εμφάνιση. Τελικά το σχέδιό τους ήρθε στο φως της δημοσιότητας και δεν πτόησε καθόλου τον μπασκετμπολίστα, ο οποίος κατάφερε να βάλει τους Bulls ξανά στα play offs.

Από τότε και μέχρι το 2001, όπου πήρε μεταγραφή για τους Washington Wizards, o Jordan ανήκε στους Bulls, ή μάλλον οι Bulls ανήκαν στον Jordan καθώς ηγήθηκε στην δημιουργία της δυναστείας της ομάδας που κατέκτησε 6 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια μέσα στην δεκαετία του 1990. Σταμάτησε μόνο 2 χρόνια για να ασχοληθεί με το baseball. Στις 20/3/1995, όμως επέστρεψε στην ενεργό δράση με την περίφημη φράση: “I’m back”.

Εξώφυλλο της εποχής με τη θρυλική ατάκα ” I’m Back”

Όσον αφορά τις ατομικές του διακρίσεις αυτές είναι αναρίθμητες και χαρακτηριστικότεροι είναι οι 10 τίτλοι πρώτου σκόρερ του NBA, εκ των οποίων οι 7 συνεχόμενοι από το 1987 ως το 1993, τα 5 βραβεία MVP του NBA και τα 6 βραβεία MVP των τελικών του πρωταθλήματος.

Με το βραβείο  “Most valuable player star game” 

Έχει πολλά παρατσούκλια:MikeAirAir JordanHis AirnessMJThe BlackCatCaptainMarvelSupermanBatmanMoneyG.O.A.T.και vaca sagrada.

Έχει κάνει δύο γάμους. Από το 2013 είναι με την Yvette Prieto, μοντέλο. Έχει τέσσερα παιδιά και ο γιοι του Jefrey και Marcus Jordan είναι κι εκείνοι μπασκετμπολίστες.

Με τη δεύτερη σύζυγό του Yvette Prieto

Έχει κάνει πολλές φιλανθρωπίες και ανάμεσα στις επαγγελματικές του δραστηριότητες είναι και αυτή του ιδιοκτήτη πολλών εστιατορίων.

Από το παρκέ αποσύρθηκε το 2003.

Το “αντίο” του Michael Jordan

επιμέλεια κειμένου : B.Κουτς

info wiki

 

 

 

 

 

Follow us: