Στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία 72.932 φορολογουμένων, που χρωστούν στα ταμεία της εφορίας πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας

Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική και με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές, σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα, οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε σκοτωμένες τιμές.

Μάλιστα, το τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογούμενων, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν στην εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως τα περιουσιακά στοιχεία 72.932 φορολογουμένων, που χρωστούν στα ταμεία της εφορίας πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας ή 91,5 δις ευρώ συνολικά και η ΑΑΔΕ έχει έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει φωτιά, επιβάλλοντας με ρυθμό πολυβόλου τα αναγκαστικά μέτρα στους οφειλέτες. Πάνω από 4.100 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών ενέγραψαν πέρυσι οι εφοριακοί και πολλοί από τους φακέλους αυτούς θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.

Follow us: