Για το Πανεπιστήμιο Περιφέρειας

Εκπόνηση μελέτης τεκμηρίωσης ίδρυσής του

Τι αποφασίστηκε για την κάλυψη όλων των περιοχών της Στερεάς  με σήμα των Περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών

Η εκπόνηση μελέτη τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και η ανάληψη πρωτοβουλίας, από την ΠΕΔ, για την κάλυψη όλων των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας με σήμα των Περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών, ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης της ΠΕΔ.

«Προβλέψαμε ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό μας για την εκπόνηση μελέτης τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μπορεί να ενσωματώσει αυτό» τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Υπερήφανος, αναφερόμενος στην διαδικασία μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για να αποδείξουμε και εμπράκτως ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για εμάς» υπ[υπογράμμισε, καλώντας τα μέλη, από κοινού,  να προβούν άμεσα στην ανάθεση της σχετικής μελέτης τεκμηρίωσης  και να ορίσουν έναν ακαδημαϊκό, ως συντονιστή της διαδικασίας, γεγονός που συμφωνήθηκε απ΄ όλους, ενώ μετά από πρόταση του Δημάρχου Λαμιέων κ. Σταυρογιάννη, το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να ορίσει ως συντονιστή τον Γιάννη Πανούση, πρώην καθηγητή Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει διατελέσει Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Ιονίου.

Επίσης,  μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, κ. Λιόλιου, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της Επιτροπής με την προσθήκη νέων μελών, ενώ αρραγές ήταν το μέτωπο και για την προάσπιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και η προστασία του από κάθε ενέργεια υποβάθμισης ή αποδυνάμωσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε και στην αδυναμία ενημέρωσης των πολιτών για τα τοπικά και περιφερειακά θέματα μέσω των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, εξαιτίας της περιορισμένης εμβέλειας τους, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της περιφερειακής συνείδησης , τονίζοντας πως το ψηφιακό σήμα δημιούργησε μάλλον περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε, αλλά και στο νέο πλαίσιο που στερεί από τους Δήμους την δυνατότητα, έστω και με δικά τους έξοδα, να εγκαταστήσουν νέους σταθμούς εκπομπής…

Το θέμα ανέλυσε διεξοδικά ο Διευθυντή της ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλάδας Κ. Σιμόπουλο, ο οποίος τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τα περιφερειακά κανάλια οφείλουν να δώσουν κοινό αγώνα για να εξασφαλιστεί το αυτονόητο «να έχουν όλοι οι πολίτες το δικαίωμα στην ενημέρωση».

Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα την διεκδίκηση άμεσης και μόνιμης λύσης για την κάλυψη όλων των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας από το σήμα των Περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών για τα τοπικά και περιφερειακά θέματα, θεσμοθέτηση της πρότασης,  η εμβέλεια των Περιφερειακών καναλιών να συμπίπτει με τα χωρικά όρια των Περιφερειών, πρόβλεψη νομοθετικής ρύθμισης για να επιτραπεί στους Δήμους η χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση των δαπανών εγκατάστασης σταθμών εκπομπής, ενημέρωση των πολιτών για την πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πλήρη κάλυψη όλων των περιοχών με τηλεοπτικό σήμα, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων, ανάδειξη του θέματος στα Δημοτικά Συμβούλια και λήψη σχετικών αποφάσεων, ορισμό συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παππά, μετά την καταγραφή των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που δεν εκπέμπουν τα Περιφερειακά και Εθνικά Κανάλια και προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για το θέμα με τις υπόλοιπες Π.Ε.Δ. της χώρας.

Χ.Μ.

Follow us: