Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών, αυτοδιοικητικών και βουλευτών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση στον αγροτροφικό τομέα που πραγματοποίησαν στο  Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας στη Λιβαδειά, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Π.Ε. Βοιωτίας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Ένας από τους κύριους στόχους της Περιφέρειας όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης παραμένει η υλοποίηση του σχεδίου ίδρυσης και λειτουργίας μεταπτυχιακού τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αλίαρτο η οποία καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος τόνισε ότι η μεταβίβαση στην Περιφέρεια Στερεάς της κυριότητας του ακινήτου που θα φιλοξενήσει το μεταπτυχιακό τμήμα είναι θέμα ημερών.

Η κίνηση αυτή ενισχύει τη σχέση της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με αφορμή στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο μερών για την ίδρυση και λειτουργία μεταπτυχιακού τμήματος στην Αλίαρτο με στόχο τη σύζευξη των αγροτών με τη γνώση την επιστήμη και την εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες.

«Θέλουμε όλοι, Περιφέρεια, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και αγρότες να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ένα άλμα στην ανταγωνιστικότητα, να μπούμε στον παγκόσμιο χάρτη, και το κάνουμε αυτό γιατί έχουμε πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες μας. Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτή η περιφέρεια η οποία παράγει το 10% του εθνικού αγροτικού εισοδήματος έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της σε ένα κόσμο που αλλάζει. Έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στην εξωστρέφεια και τη καινοτομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει καταλήξει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για την ανακαίνιση των κτηρίων του παλιού εκκοκκιστηρίου στην Αλίαρτο όπου θα φιλοξενήσει το Κέντρο, έχουν δεσμευθεί τα 2,5 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του σχεδίου και η προσπάθεια αυτή όμως σκοντάφτει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ακολούθως συμπλήρωσε: «Περιμέναμε από τον υπουργό τον κ. Αποστόλου να υπογράψει τη μεταβίβαση της κυριότητας του κτιρίου από το Υπουργείο στην Περιφέρεια, διότι ζούμε το εξής παράδοξο, αν και το κτίριο ανήκε στο Οργανισμό Κωπαΐδας για δεκαετίες, αυτό είχε διασφαλιστεί με όρους όχι κυριότητας αλλά χρήσης. Για να μπορέσουμε εμείς όμως να προχωρήσουμε στο έργο πρέπει να έχουμε και την κυριότητα. Όλο αυτό το διάστημα έχω αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τον κ. Αποστόλου ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπογράψει. Δε γίνεται να έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα, να έχουμε ετοιμάσει τη συμφωνία, να είναι όλα έτοιμα, να είμαστε στο παρά ένα και να περιμένουμε μια υπογραφή που το μόνο κόστος είναι αυτό της μελάνης και του χαρτιού».

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ν. Θηβαίος, οποίος έχει κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι θέμα ημερών η παραχώρηση του κτιρίου στην Περιφέρεια

« Όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς διεκδικούμε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του Οργανισμού Κωπαΐδας και πολύ σύντομα, ήδη έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία ζητάω να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση των κτιρίων του Οργανισμού Κωπαΐδας, του πρώην εκκοκκιστηρίου, για να στεγαστούν οι όποιες δραστηριότητες έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι είναι μία υπόθεση λίγων ημερών και το αίτημα αυτό θα λυθεί προς όφελος της περιοχής και γενικότερα της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θηβαίος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν όπως σημείωσε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Φ. Παπαθωμά αφορούσαν σε προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτροφικού τομέα στα νιτρικά στο Κωπαϊδικό Πεδίο, στη μείωση της ρύπανση του νερού από την γεωργική δραστηριότητα και στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της Εκμετάλλευσης (σχέδια βελτίωσης).

Παράλληλα η κ. Παπαθωμά αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Γεοπωνικό επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η παρουσία του Πρύτανη του Γ.Π.Α.  Γιώργου Παπαδούλη και του Περιφερειάρχη μας, Κώστα Μπακογιάννη, ολοκληρώνει μια προσπάθεια.  Ένα προσωπικό στοίχημα τόσο του Περιφερειάρχη, όσο και της ομάδας μας. Αναμένουμε την υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε.  Αποστόλου, για την υλοποίηση του σχεδίου μας, έχοντας εξασφαλίσει 2.500.000 € , που αφορούν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στη Βοιωτία. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη, γιατί αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης Γ. Παπαδούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ανοίγει τα φτερά του, είναι πάντα κοντά στον παραγωγό και αυτό το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Είμαστε εδώ κοντά σας με ό,τι χρειαστεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού».

Τέλος ο Πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού ΑΙΧΜΕΑΣ Γιώργος Ανέστης σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και προϋποθέσεις, να μεταμορφωθούν σε επιχειρήσεις.

Επίσης σε ότι αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επικέντρωσε σε δύο σημαντικά ζητήματα, την αποκατάσταση της φήμης των αγροτικών προϊόντων της Βοιωτίας με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Στερεάς, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τους συνεταιρισμούς μετά και τη δρομολόγηση μέτρων για την επίλυση του ζητήματος του Ασωπού ποταμού από την Περιφέρεια και τη διεξαγωγή μεγάλων και μικρών έργων στη Βοιωτία που βρίσκονται στις καλένδες, τα οποία στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Γ.ΜΠΑΡ.

 

Follow us: