Σε διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ασίας εκατομμύρια γυναίκες υφίστανται, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, γενετήσιο ακρωτηριασμό. (Female genital mutilation).

Αυτό το βάρβαρο έθιμο έζησε στα πέντε του μόλις χρόνια το διάσημο μοντέλο Waris Dirie.

Το πανέμορφο μοντέλο γεννήθηκε στην έρημο της Σομαλίας το 1965.

H Waris πιέστηκε από τις ίδιες τις γυναίκες της οικογένειάς της να ακρωτηριαστεί. Στα 13 της το έσκασε από την οικογένειά της καθώς την υποχρέωσαν σε γάμο με έναν 78 χρονο άντρα! Άρχισε να εργάζεται σαν καθαρίστρια όταν ένας φωτογράφος της ανακάλυψε και ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο.

Από εκείνη τη στιγμή η ζωή της άλλαξε. Μαζί με τη δική της ζωή όμως έβαλε στόχο να αλλάξει και τις ζωές εκατομμύρια άλλων γυναικών που έχουν υποστεί αυτό το βασανιστήριο.

Έτσι λοιπόν ίδρυσε το 2002, το ίδρυμα το “Λουλούδι της Ερήμου”, με στόχο την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής.

Η Waris Dirie έχει βραβευτεί πολλές φορές για το ανθρωπιστικό της έργο.

 – Η Waris Dirie έχει χάσει δύο αδερφές λόγω                        κλειτοριδεκτομής.

Το όνομά της σημαίνει λουλούδι της ερήμου.

Η μορφή που έχει ο γενετήσιος ακρωτηριασμός μπορεί να ποικίλλει από χώρα σε χώρα καθώς και ανάμεσα σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και φυλές της ίδιας χώρας.

 Μεγαλύτερα ποσοστά γενετήσιου ακρωτηριασμού των γυναικών συναντώνται σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής (ΣομαλίαΕρυθραίαΑιθιοπίαΤζιμπουτίΑίγυπτος) όπου τα ποσοστά ξεπερνούν το 80 και το 90%.

Ο γενετήσιος ακρωτηριασμός των γυναικών έχει πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο για τη σωματική και όσο και για τη ψυχική υγεία των γυναικών και επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή. Μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει μολύνσεις και χρόνιους πόνους αλλά και στειρότητα ή επιπλοκές κατά τον τοκετό. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ακρωτηριασμού προκαλείται αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. 

info wiki

 

 

 

Follow us: