Στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Την ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή και στα αρχαία Ελληνικά, παρουσιάζουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και η ομάδα μελέτης Αρχαίου Δράματος ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Η παράσταση είναι μία  ολοκληρωμένη  νέα  πρόταση  παρουσίασης του αρχαίου δράματος,  όπου η μουσικότητα του λόγου αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο μέσω του ρυθμού και της μελωδίας του αρχαίου κειμένου.

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» της ομάδας ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ αποτελεί ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο βασισμένο στον ελληνικό λόγο και την ανάδειξη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και κύριος άξονας της θεατρικής έρευνας και εργασίας της Ευαγγελίας Θαλασσινής, σκηνοθέτιδας και  ηθοποιού, είναι η παραστατικότητα του αρχαίου κειμένου με άξονα  τον προσωδιακό ρυθμό του πρωτότυπου, δηλαδή,  εναλλαγή βραχέων και μακρών συλλαβών, σύμφωνα με το μετρικό υπόμνημα αξιόπιστων φιλολόγων και  η παρουσίαση αρχαίου δράματος βάσει του τρίπτυχου λόγος-μουσική-κίνηση.

Το θεατρικό δρώμενο είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στον προσωδιακό ρυθμό του πρωτοτύπου και μια προσπάθεια να αποδοθεί ο προσωδιακός ρυθμός της αρχαίας τραγωδίας  στην θεατρική πράξη.

Καλλιτεχνικοί συντελεστές / συνεργάτες της παράστασης είναι, οι Ηθοποιοί: Eυαγγελία Θαλασσινή (Αντιγόνη – χορός), ο Γιώργος Καπετανάκος (Κρέων), η Τίνα Κάνδυλα (Ισμήνη – Χορός), Μουσικός η  Αντιγόνη Παπαηλία (κανονάκι).

Η σκηνοθεσία – έρευνα αρχαίας μετρικής, είναι της Ευαγγελίας Θαλασσινής, η μουσική σύνθεση του Χρήστου Σταυρίδη, οι φωτισμοί – προτζέκτορας της Χριστίνας  Φυλακτοπούλου, τα κοστούμια της  Μάγδας Καλορίτη και τα σκηνικά αντικείμενα των Δημήτρη Νόσση – Διονύση Σάκη Βαρδίκου.

Η παράσταση γίνεται στo πλαίσιο της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίαςκαι της ομάδας “ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ” για την ανάδειξη των αρχαίων κειμένων σε χώρους πολιτισμού της χώρας μας.

Χ.Μ.

Follow us: