Ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας σας ανακοινώνει ότι οι παρέες των Βλάχων το βράδυ της Τσικνοπέμπτης 8/2/2018 θα βρίσκονται στα παρακάτω κέντρα εστίασης της πόλης των Θηβών:       

  1. Η παρέα του καπετάνιου Νίκου Τσεσμελή θα βρίσκεται στον Γεωργουλά στους Αγιους Θεοδώρους.
  2. Η παρέα του καπετάνιου Παναγιώτη Σταμάτη θα βρίσκεται στο Τζάκι στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θήβας.
  3. Η παρέα του καπετάνιου Ευάγγελου Αρκούδη θα βρίσκεται στον Έλατο πλησίον Ι. Ν. Αγίου Λουκά Θήβας.
  4. Η παρέα του καπετάνιου Στέλιου Μπεκρή θα βρίσκεται στην αίθουσα Αρμονία πάνω από το Super Market Α.Β. Βασιλόπουλος.
  5. Η παρέα «Σπύρου Αντωνάκη» του καπετάνιου Ηλία Κίτσου θα βρίσκεται στο Μπαρμπαγιάννη στο Μοσχοπόδι.

Οι παρέες των Βλάχων με τους Καπεταναίους σας περιμένουν το βράδυ αυτό ξεκινώντας από την Πλατεία της Θήβας Τσικνίζοντας να γλεντήσετε και να χορέψετε μαζί τους με κρασί, νταούλια και πίπιζες μέχρι το πρωί.  

Το έθιμο του βλάχικου γάμου στη Θήβα:

Το έθιμο του Βλάχικου γάμου, κατάλοιπο της Διονυσιακής λατρείας, τηρείται κάθε χρόνο στην πόλη της Θήβας. Το έθιμο είναι μία παρωδία όλων των διαδικασιών του γάμου. Η διαδικασία ξεκινά την Τσικνοπέμπτη, όταν και συναντιούνται οι συμπέθεροι για να συζητήσουν για την προίκα. Αφού συμφωνήσουν, ξεκινούν οι προετοιμασίες του γάμου. Η τελετή ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής και ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Ο “καπετάνιος” συγκεντρώνει τα παλικάρια και οι συντροφιές της νύφης και του γαμπρού ξεκινούν χορό μέσα στους δρόμους της Θήβας. Η τελετή και το γλέντι πραγματοποιούνται την Καθαρά Δευτέρα. Οι διάλογοι σε βλάχικη προφορά μεταξύ των συμπεθέρων και ο κυκλικος χορός του πεθαμένου, δεν λείπουν ποτέ από τη διαδικασία. Το έθιμο καταλήγει σε μεγάλο γλέντι που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.  – visitviotia.gr

 

Follow us: