Στην 5η θέση παγκοσμίως

Πανάκριβη και στο ντίζελ κίνησης

Στην 2η  θέση πανευρωπαϊκά μαζί με την Ιταλία και στην 5η θέση παγκοσμίως φιγουράρει η Ελλάδα στην λίστα της «GlobalPetrolPrices», για την ακριβότερη βενζίνη.

Σύμφωνα με την λίστα, ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου 2018, η πιο ακριβή χώρα μεταξύ 166 συνολικά, είναι η Ισλανδία με μέση τιμή βενζίνης τα 1,68 ευρώ, ακολουθεί η Νορβηγία με 1,66 ευρώ, το Μονακό και το Χονγκ Κονγκ με 1,65 ευρώ, η Ολλανδία με 1,59 ευρώ  και στην 5η θέση βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, με τιμή 1,57 ευρώ.

Οι φόροι, βλέπετε, στα καύσιμα,  είναι τόσο υψηλοί, με αποτέλεσμα να έχουμε μια από τις ακριβότερες βενζίνες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Μετά την εκτίναξή των φόρων στις αρχές του 2017, αυτοί  αντιπροσωπεύουν το 65%-70% της τελικής λιανικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης, δηλαδή ποσοστό πολλαπλάσιο απ’ ότι σε Γερμανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Καναδά ή Ιαπωνία, όπου η μέση αγοραστική δύναμη απέχει παρασάγγας της ελληνικής.

Την πιο φθηνή βενζίνη στον κόσμο έχει η Βενεζουέλα, με μόλις 1 σεντ, ενώ στην Ευρώπη, την χαμηλότερη τιμή έχει η Λευκορωσία, με 0,51 ευρώ.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, φθηνότερη είναι η Βουλγαρία με 1,04 ευρώ, γεγονός που εξηγεί και γιατί πολλοί βορειοελλαδίτες διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα για να φουλάρουν με βενζίνη, στην Αλβανία κοστίζει 1,34 ευρώ, στην Τουρκία 1,25 ευρώ, στην Κύπρο 1,24 ευρώ, και στην Ρουμανία 1,17 ευρώ.

Την υψηλότερη θέση κατέχουμε και στην διεθνή κατάταξη του ντίζελ κίνησης, το οποίο έγινε ακριβότερο, παρά το ότι το επέλεξαν πολλοί οδηγοί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους, αλλά και των μικρότερων τελών κυκλοφορίας.

Χ.Μ.

Follow us: